Vijesti

Usvojen nacrt kojim se definišu grb i zastava Banjaluke

Skupština grada Banjaluka usvojila je Nacrt odluke o izmjenama Statuta grada, kojom se definišu grb i zastava Banjaluke, i uputila ga na javnu raspravu od 30 dana.

Nacrtom odluke predviđa se da se grb koristi kao mali, srednji i veliki.

Mali grb sastoji se iz crvenog štita na kome je srebrni stub između dva zlatna stuba nazubljena grudobranski u polju, a srednji od štita malog grba nadvišenog zlatnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona i sa istom takvom dijademom ukrašenom dragim kamenjem i biserima.

Veliki grb se, prema Nacrtu odluke, sastoji od štita malog grba nadvišenog zlatnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona i sa istom takvom dijademom ukrašenom dragim kamenjem, koji su postavljeni između dva srebrna bika koja drže štit stojeći na zlatnoj grani kestena ispod koje je srebrni svitak na kome piše "Slavna i sveta".

Zastava grada predstavljena je sadržajem štita malog grba prenesenim na pravougaonu osnovu sa odnosom tri prema četiri.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Duško Račić rekao je da je ova stranka podržala upućivanje Nacrta u javnu raspravu, koja je produžena na 30 dana, i pozvao građane da u njoj aktivno učestvuju i izjasne se o tome kakav grb žele.

"Smatramo da je ovaj grb heraldički možda ispravan, ali da on ničim ne asocira na obilježja grada Banjaluke", rekao je Račić.

On je dodao da Klub odbornika SNSD-a neće nametati rješenje i da će poštovati mišljenje javnosti o ovom pitanju.

Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević kaže da grb mora imati obilježja većinskog naroda u Banjaluci. "Ovaj grb je bruka za grad Banjauku i ne treba da ide u javnu raspravu", rekao je Mirošljević.

Odbornik DNS-a Boran Bosančić upozorio je na situaciju da Ustavni sud Republike Srpske zabrani korištenje postojećeg grba, zbog neprovođenja odluke ove pravosudne institucije, zbog čega je potrebno da nacrt ide u javnu raspravu.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da grb nije izrađen ni po heraldičkim pravilima i da je problem u samoj komisiji za izradu idejnog rješenja.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević naveo je da je jedno od rješenja da se postojeći grb grada, zbog odluke Ustavnog suda o njegovoj neustavnosti, ne mora koristiti, ali da se u momentu kada za to budu stvoreni uslovi, ponovo kandiduje ovakvo ili slično obilježje.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da se mora ispoštovati odluka Ustavnog suda o grbu Banjaluke, ali da treba poštovati i volju građana.

"Svako može imati svoju ideju o izgledu grba, ali će konačnu riječ dati Skupština grada. Bitno je da se većina saglasi o jednoj ideji", rekao je Gavranović.

On je dodao da se postojeći grb grada, koji je Ustavni sud Republike Srpske proglasio neustavnim, neće uklanjati iz prostorija Gradske uprave, izrazivši nadu da niko neće ni posegnuti za takvim mjerama.

Skupština grada usvojila je i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uređenju prostora i građenju kojom se, između ostalog, predviđa šet građevinskih zona na području Grada.

Sa dnevnog reda sjednice povučen je Prijedlog odluke o prenosu prava svojine na bivšem kompleksu kasarne u Zalužanima na MUP Republike Srpske.

Gavranović je rekao da će se o ovom pitanju naredne sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima resornog ministarstva i Republičke uprave za geodetske i imovinsko–pravne poslove da bi se utvrdile minimalne potrebe MUP–a u ovom trenutku, kako bi se koncipirao prijedlog nove odluke, kojim bi se u funkciji grada zadržao dio zemljišta koji ovom ministarstvu nije potreban.

"To nije cijelo zemljište koje je predloženom odlukom bilo ponuđeno Vladi, da bi ga onda MUP vratio nama, jer mislim da je to bespotrebno", rekao je Gavranović.

Izvor: nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog