Vijesti

Podignuta optužnica protiv vlasnika “Oriona”

Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Siniše Sukare iz Banja Luke, zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Optuženi je u vremenskom periodu od 2006-2010.godine, kao odgovorno lice u preduzeću “Impro” a.d.Prijedor u Prijedoru, obavljajući funkciju predsjednika Upravnog odbora i direktora preduzeća, na način koji je u očiglednoj suprotnosti sa njegovim dužnostima u upravljanju imovinom i sredstvima preduzeća i s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi za drugo pravno lice i to preduzeće “Orion 3” d.o.o.Banja Luka, čiji direktor je bio njegov otac Sukara Novo, stoji u saopštenju Okružnog tužilaštva u Banjaluci.

Sukara je u ime preduzeća “Impro” a.d., kod više komercijalnih banaka zaključivao ugovore o različitim kreditnim aranžmanima u svojstvu jemaca ili sudužnika za obaveze preduzeća “Orion 3” d.o.o., na osnovu kojih je preduzeće “Impro”a.d. u korist preduzeća “Orion 3”, preuzimalo nesrazmjerne kreditne obaveze,te sklapao ugovore o asignaciji u ime preduzeća “Impro” a.d. čime je grubo prekršio član 63 i član 264 Zakona o preduzećima i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje korišćenja i upravljanja imovinom “Impra” a.d., usljed čega je preduzeću “Impro” a.d. prouzrokovana ukupna materijalna šteta u iznosu od 6.011.108,50 konvertibilnih maraka, kao i šteta za male akcionare ovog preduzeća u ukupnom iznosu od 670.779,60 konvertibilnih marka dok je preduzeću “Orion 3” d.o.o. omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi u navedenim iznosima.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Prijedoru.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog