Vijesti

Zvizdić: EU će za bh. projekte osigurati milijardu evra

Predsjedavajući savjeta ministara BiH Denis Zvizdić juče je u Briselu prisustvovao sastanku premijera šest država zapadnog Balkana na kojem su svi učesnici izrazili spremnost na dalju regionalnu saradnju. BiH je predložila pet projekata koji su ušli u mrežu i koje će finansirati EU.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog jučerašnje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU za koji smatra da će ojačati poziciju BiH u Evropi i regionu. 

Jedan od projekata je i Koridor 5C koji bi trebao uvezati sve glavne gradove, ekonomske centre i glavne luke u EU, a također, dogovoreno je i da Jadransko-jonski autoput ide kroz Bosnu i Hercegovinu. 

Zvizdić je kazao da još uvijek nisu usaglašeni stavovi s Republikom Hrvatskom u vezi sa Jadransko-jonskim autoputem, ali da se nada kako će Hrvatska razumjeti isplativost i prednosti trase.

"Nama prije svega slijede pregovori s Hrvatskom. Mi smo juče predložili da to bude dio sveobuhvatne mreže. Nadamo se da će naši susjedi razumjeti isplativost i prednosti. Jadransko-jonski autoput izuzetno je kompatibilan s putem 5C pa čak i jedan dio njegove trase ima identičnu trasu“, kazao je Zvizdić. 

Evropska Unija će za projekte osigurati milijardu evra, a Zvizdić ističe da bi računajući i druga novčana sredstva u projekte moglo biti uloženo i do deset milijardi evra. 

Istakao je i da su premijeri usaglasili centralnu transportnu mrežu za zapadni Balkan, a takođe biće razmatrana mogućnost finansiranja pripremnih studija s namjerom da željeznički koridor VIII postane dio centralne mreže. 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da će se, s obzirom na to da je propalo milion evra koje je EU dala za studiju izvodljivosti povezivanja plinske mreže Hrvatske i BiH, Savjet ministara BiH truditi da ne propadnu sredstva i za izradu ove.

"Radi se o milion i po evra za izradu studije i znamo da je pitanje energetike pitanje viših struktura i nadležnosti. Može se očekivati da će se Savjet ministara BiH i nadležno ministarstvo truditi da ne propadnu sredstva kao što su propala prethodna. Za takvo nešto potrebna je saglasnost svih nivoa vlasti“, kazao je Šarović.

Izvor: Klix.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog