Vijesti

Park prirode i turistički sadržaji na Banj brdu?

Kada su u pitanju prirodne ljepote, Banjaluka je grad neiskorišćenih potencijala, a uzrok takvog stanja je, pored inertnosti nadležnih, svakako i nedostatak ideja da se iskoristi ono što je priroda već podarila!

U situaciji u kojoj dobar dio građana Banjaluke nema zaposlenje, pitku vodu ili kanalizaciju, školu ili vrtić, iluzorno je planirati megalomanske projekte i milionska ulaganja, ali uvijek postoji nešto što se može uraditi sa minimumom sredstava koja su na raspolaganju i onim što je priroda već podarila.

Minimalne intervencije

Ovim su se vodili i inicijatori ideje da se područje Banj brda, Ponira, Trešnjika i okoline uz minimalne intervencije pretvori u park prirode, sa sadržajima koji bi posjetiocima omogućili odmor na čistom vazduhu kao i sadržaje za aktivni odmor.

Na južnom kraju grada, priroda je svoj dio posla odavno učinila, a ostaje još i da čovek taj isti prostor zaštiti, očuva i da u prirodnim ljepotama uživa, umjesto da ih uništava ili ignoriše, kao što je do sada bio slučaj. Ovo područje i inače svakodnevno koriste biciklisti, rekreativci i planinari, a ideja je da se boravak u prirodi omogući i porodicama sa djecom kao i onima koji tek treba da upoznaju ovaj kutak Banjaluke.

Taj prostor je sam po sebi privlačan za sve vrste ljubitelja prirode, a ono što nedostaje jeste da se uradi minimum kako bi se olakšao pristup i uljepšao boravak svima koji požele da provedu dan na svježem vazduhu. Obilježene staze, klupe za odmor i kante za otpatke, nekoliko sprava za vježbanje, određeni prostori za kamp ili roštilj i markiranje terena za pejntbol. Sve to nisu nikakve velike investicije, a oživjeli bismo čitav taj kraj, a s vremenom bi se otvorio prostor i za ostale sadržaje – kaže Đorđe Knežević iz savjeta MZ Starčevica koji je jedan od autora inicijative.

Avanturistički park

Takođe on dodaje da je definitivno šteta ne iskoristiti prirodne potencijale ove lokacije, a kojih ima u izobilju.

Postoje svi prirodni uslovi da se na ovom području napravi i avanturistički park za sve uzraste, kao i park za najmlađe, vještačke stijene za penjanje… Popularizacija ovog područja omogućila bi i druge sadržaje koji bi čitavu priču napravili i ekonomski isplativom, poput restorana ili bara gdje bi se mogla pojesti domaća hrana pripremljena od domaćih proizvoda, bungalova i prostora za održavanje manifestacija tu na „krovu grada” – kaže on.

Uređen park prirode ne bi značio mnogo samo Banjalučanima, nego i onima koji u Banjaluku dolaze kao gosti i turisti. Oživljavanjem ovog, trenutno zapostavljenog dijela banjalučke teritorije, kako kažu autori, dobilo bi se i na popularizaciji sportskih, turističkih i edukativnih aktivnosti kroz biciklizam, organizovane izlete i šetnje, škole u prirodi i razne vidove avanturističkog turizma, u čemu Banjaluka ionako pokušava da izgradi ime.

Za sve sezone

Pogodnost ovog područja za planiranje parka prirode je svakako i nadmorska visina, gdje se u zimskom periodu snijeg zadržava znatno duže. Pojedine lokacije korišćene su za skijališta i prije stotinak godina, kada je to bio jedan od omiljenih sportova u gradu.

To bi bila staza za početnike u ovom sportu za djecu i škole skijanja, slično kao što smo imali u naselju Starčevica. Takođe, to bi privuklo i znatan broj roditelja koji nisu u mogućnosti da djecu vode na zimovanje na neke od planina u okruženju ili inostranstvu, a sve što je potrebno da bi to zaživjelo jeste manja žičara i mjesto za iznajmljivanje ski-opreme – navodi se u inicijativi.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog