Svijet

Jerevan: Nikolić i Putin - rame uz rame

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Jerevan, gdje prisustvuje obilježavanju stogodišnjice pogroma nad Jermenima. Na samoj ceremoniji, srpski predsjednik je sjedio tik uz ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas u Jerevanu, na početku obilježavanja 100. godišnjice masakra nad Jermenima, da ta tragedija opominje sve i da Srbija zbog svojih žrtava može odlično da razumije jermensko stradanje.

Na ceremoniji će govoriti i predsjednik Francuske Fransoa Oland i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Predsjednik Srbije razgovaraće tokom popodneva u odvojenim susretima sa predsjednicima Jermenije, Rusije i Francuske.

"Došao sam u Jerevan da se u ime srpskog naroda i u ime države Srbije poklonim žrtvama strašne tragedije jermenskog naroda tokom Prvog velikog svjetskog rata u 20. vijeku. Ako iko može da razumije i osjeti nesreću biblijskih razmjera koja se 1915. godine obrušila na Jermene u Osmanskom carstvu, kao i njene trajne i nezalječive posljedice, onda je to srpski narod, onda je to Srbija", rekao je Nikolić.

"Novosti" pišu da će se u Moskvu uskoro uputiti i premijer Srbije Aleksandar Vučić, kome je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin juče uručio poziv ruskog premijera Dmitrija Medvedova da posjeti Rusiju.

Prilikom te posete, koja je planirana početkom jula, Vučić bi trebalo da se sastane i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Istoričari procjenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i poslije Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što istoričari smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Izvor: rtvbn.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog