Vijesti

Počelo obilježavanje 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obeležavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Porodice i prijatelji stradalih stigle su u bivšu Dobrovoljačku ulicu kako bi odale počast pripadnicima vojske JNA 1992. godine. Stigla su tri autobusa i nekoliko vozila iz Istočnog Sarajeva koji odaju počast stralim vojnicima.

Učesnike skupa će, osim pripadnika kantonalnog MUP-a, obezbjeđivati i pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Prethodno je služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu.

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, general u penziji Dušan Kovačević, predstavnici opštinskih boračkih organizacija i porodice stradalih.

Obilježavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član /krnjeg/ Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvih dana maja 1992. godine mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Izvor: rtvbn.com
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog