Vijesti

Višegrad: Nemanja Koprivica dobio indeks prestižnog Prinston univerziteta

Ništa nije nedostižno ako si uporan i spreman da slijediš svoje snove, poručuje Nemanja Koprivica iz Višegrada, koji je uspio da dobije indeks američkog Prinston univerziteta, jednog od najprestižnijih u svijetu.

Dvadesetpetogodišnjak je imao mnogo želja, ali i jedan jasan cilj - odlazak u SAD na postdiplomske studije. Uz mnogo truda i volje cilj je ostvaren.

Niko nije znao da ću aplicirati za postdiplomske studije u Americi. Mislio sam ako ne uspijem, bolje da samo ja to znam nego da se poslije susrećem sa predrasudama i pitanjima - započinje svoju priču Nemanja, koji je prijatelje i rodbinu iznenadio obavijestivši ih na “Fejsbuku” da se upisao na Prinston univerzitet.

Uspješni mladić imao je priliku da putuje Amerikom u čiju se kulturu i sistem obrazovanja zaljubio na prvi pogled. Bila mu je to vodilja da testira svoje znanje, ali i sreću, bez koje nema nijednog uspjeha.

Prijemni test radio je na Bostonskom univerzitetu. Kada je dobio rezultate, poslao ih je na Harvard, Jejl, Stenford i Prinston. Taktika studenata je da apliciraju na što više adresa kako bi povećali svoje šanse.

Pozitivno su mi odgovorili sa Bostonskog i Stanford univerziteta, gdje su mi ponudili čak i pola stipendije. Međutim, kada je stigao odgovor sa Prinston univerziteta bilo je sve jasno. Tamo sam želio da studiram sa ili bez stipendije, potpuno je svejedno - kaže Nemanja.

Test se bazirao na opštem znanju, a pred njim su se našla pitanja iz svih segmenata života.

Iako se za takvu vrstu testa teško pripremiti, ipak sam se godinu spremao iz posebnih knjiga koje sam kupio na ranijem putovanju u SAD - priča mladić iz Višegrada, koji se na uglednom američkom univerzitetu odlučio za studijski program javna politika, ali će, kako kaže, slušati i slavenski jezik i književnost.

Nemanja je odrastao u Višegradu, gdje je završio osnovnu školu, a potom Gimnaziju. Nastavak školovanja ga je odveo u Banjaluku, gdje je na Američkom univerzitetu diplomirao međunarodno pravo i diplomatiju. U oba grada stekao je veliki broj prijatelja i rado im se vraća.

Na ovoj planeti ima mjesta za sve nas, samo se treba izboriti za sebe - poručuje Koprivica, koji je dosanjao svoju verziju američkog sna.

Univerzitet Prinston

Univerzitet Prinston osnovan je 1746. godine u američkoj državi Nju Džerzi. Sa njega potiče 35 dobitnika Nobelove nagrade, a Prinston se može pohvaliti i sa 17 nacionalnih zlatnih medalja iz oblasti nauke i tri nacionalne zlatne medalje iz oblasti humanističkih nauka.

Poznate ličnosti sa diplomom Prinston univerziteta

Džejms Madison - 4. američki predsjednik

Vudrov Vilson - 28. američki predsjednik

Mišel Obama - prva dama SAD

Džef Bezos - osnivač i izvršni direktor “Amazona”

Erik Šmit - izvršni direktor “Gugla”

Džimi Stjuart - glumac

Dejvid Duhovni - glumac

Bruk Šilds - glumica

Nur - kraljica Jordana

Gazi bin Muhamed - jordanski princ

Mulej Hiham - marokanski princ

Turki bin Faisal al Saud - saudijski princ

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog