Vijesti

Dodik: Izetbegović mrzi Srpsku i zagovara elemente Islamske deklaracije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mrzi Srpsku i svakoga ko je čuva, te da pokušava da realizuje elemente “Islamske deklaracije”.

“Svakoga ko čuva Srpsku će kvalifikovati na najgori način i njegove namjere su da ona nestane. Izetbegović je prije nekoliko dana izjavio da će platiti advokate licima koja su osumnjičena za pripadnost radikalnim islamističkim grupama, što dovoljno govori o svemu”, rekao je Dodik, komentarišući tvrdnje Izetbegovića da je Dodik Srpsku i BiH doveo do prosijačkog štapa i zaustavio na putu evropskih integracija.

On je za Radio Republike Srpske ocijenio da Izetbegoviću smeta jaka Republika Srpska.

“Bošnjaci su mislili da sada, kada su SDS i PDP ušli u vlast na nivou BiH, Republika Srpska neće više biti važna i da neće moći ništa da radi. On je začuđen kako Srpska može uošte da egzistira”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su u Republici Srpskoj više prosječne plate nego u Federaciji BiH i da je Srpska imala adekvatan odgovor nakon poplava kada su svim stanovnicima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, podijeljeni vaučeri.

“U Federaciji to nisu radili, gdje je njegova partija na vlasti. Tamo kasne sa isplatama penzija, institucije im ne funkcionišu, ne ispunjavaju obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je imala pozitivan stav prema provođenju odluke “Sejdić – Finci” i u uspostavljanju mehanizma koodinacije.

“Taj problem nisu mogli da riješe Izetbegović i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Izetbegović je želio da dođe do majorizacije i preglasavanja Hrvata i zbog toga BiH nije dobila kandidatski status”, podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da Republika Srpska stoji iza svega što je potpisala.

“Riječ je o političkom obračunu. Bakir Izetbegović pokušava da izgradi poziciju oca nacije, kao što je navodno bio njegov otac. Bakir (Izetbegović) ne može drugačije da djeluje od svog oca koji je napisao "Islamsku deklaraciju", a dio takve ideologije je srušio bivšu Jugoslaviju i doveo do ogromnih stradanja”, rekao je Dodik.

On je naveo da se Izetbegović okrenuo arapskim zemljama i da ništa nije učino da spriječi odlazak Bošnjaka iz BiH na sirijsko ratište, odnosno da se bore za radikalnu organizaciju “Islamska država”.

“Cijela Evropa strepi od takvih lica. Već danas u BiH se ističu zastave `Islamske države`. Kada se moglo čuti od Izetbegovića da je nešto protiv toga i da li je to uošte normalno da se tako nešto dešava?”, rekao je Dodik.

On je naglasio da bi Izetbegović, da želi evropski put BiH, morao više uvažavati Republiku Srpsku.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog