Vijesti

Otvoren obnovljeni most na rijeci Jadar u opštini Milići

Šef kooperacije pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini i načelnik općine Milići Živojin Jurošević danas su zvanično otvorili za promet obnovljeni most na rijeci Jadar u naselju Dubnički Most u Milićima. Ovaj most, koji povezuje oko 60 domaćinstava s dvjestotinjak mještana naselja Dubnički Most i susjednog sela Pakovići s ostatkom Opštine Milići, potpuno je uništen u poplavama u maju 2014. godine.

Budući da stari most nije omogućavao nesmetano protjecanje rijeke Jadar, novoizgrađeni most je 5 metara duži, a 2 metra viši od prethodnog, čime je osigurana dugotrajna stabilnost njegove konstrukcije. Ukupna ugovorena vrijednost radova na izgradnji mosta bila je 55.545 eura, od čega je 40.245 eura bila investicija Evropske unije. Ostatak sredstava za obnovu osigurala je opština.

 Gosp. Asin je iskoristio priliku da naglasi kako je, godinu dana nakon razornih poplava u BiH, Program EU za oporavak od poplava postigao niz opipljivih rezultata širom područja u Bosni i Hercegovini koja su pogođena poplavama: javna infrastruktura je obnovljena kako bi se ponovno osigurala mogućnost korištenja vitalnih javnih usluga, obnovljeni su domovi za posebno ranjive kako bi im se omogućio povratak, pružena je finansijska pomoć malim i srednjim preduzećima kako bi se sačuvala dragocjena radna mjesta, obnovljene su ceste, mostovi i vodovodi u lokalnim zajednicama, a uskoro će pomoć biti pružena i poljoprivrednim proizvođačima koji su ostali bez izvora prihoda uslijed poplava.

Ukupna investirana sredstva iz EU Programa za oporavak od poplava u opštini Milići iznosi oko 50.000 eura. Ostali radovi koje je finansirala EU u ovoj opštni obuhvataju i izgradnju potpornog zida i lokalnog puta Dubnički Most-Rajići-Buljević, u ukupnom iznosu 9.693 eura, koja je završena u novembru 2014. godine. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog