Vijesti

Lavrov: Zabrinjava ispoljavanje velikoalbanskih pretenzija

Kritika Evropske unije i njene pozicije na Balkanu, kao i zabrinutost zbog terorizma u Makedoniji i "preporoda 'Velike Albanije", to su neke od poruka koje je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov preneo srpskom kolegi Ivici Dačiću na sastanku u Beogradu. Dačić je, pak, kazao da je Srbija zainteresovana za učešće u projektu Turski tok. Oba zvaničnika napomenula su da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose.

U svom govoru Lavrov je kritikovao Evropsku uniju riječima da „ne bi trebalo da zauzima kukavički stav“ prema aktuelnim dešavanjima na Balkanu, naročito u Makedoniji.

„Događaji u Makedoniji su bili ispoljavanje dobro pripremljenih terorističkih akcija koje su sprovedene. Naravno, veoma smo zabrinuti i zbog onoga što se dešava na Kosovu i u nekim delovima BiH. Poznato je da iz takozvane Islamske države već imaju svoje aktivnosti u ovoj regiji, pokušavajui da vrbuju omladinu da bi učestvovali u teroroizmu na Blisokom istoku. Evorpska unija ne bi trebalo da zauzima kukavički stav i da ove događaje predstavlja kao pojedinačne slučajeve. Ubeđen sam da Brisel oflično razumije šta se ustvari dešava. Ali ne govore o tome javno, jer pokušavaju možda na neki način da opravdaju neefikasnost svojih vlastitih napora. Mi planiramo sa kolegama iz EU da razmotrimo kakvo je stanje u okviru evropske regije i obavezno ćemo razgovarati o ovoj temi. Ne možemo da pokušavamo potrebu odlučnih akcija da zamenimo nekakvom političkom korektnošću“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je Kremlj zabrinut zbog „preporoda ’Velike Albanije’“.

„Već sa istakao naše zabrinutosti u vezi sa preporodom i pozivima na stvaranje Velike Albanije. To je poziv na naredno krvoproliće na Balkanu. Ne mislim da bilo ko od razumnih političara može ostati ravnodušan prema takvim vrstama poziva i ne ispolji kategoričko neprihvatanje tajvih ideja“, kazao je šef ruske diplomatije.

Izvor: Slobodna Evropa

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog