Vijesti

Gruevski uoči današnjih protesta: Ne namjeravam da podnesem ostavku

Na antivladinom protestu "Za Makedoniju" koji će danas biti održan u Skoplju, očekuje se oko stotinu hiljada ljudi, kažu u opozicionom Socijaldemokratskom savezu Makedonije.

Lider SDSM-a Zoran Zaev tvrdi da će protest, koji organizuje SDSM, proteći mirno i bez nasilja, te napominje da će trajati sve dok ne padne Vlada Nikole Gruevskog.

Početak protesta zakazan je za 14.00 časova. Organizator najavljuje veliki broj govornika, kao i dolazak predsjednika Pokreta evropskih socijalista Sergeja Staniševa, predstavnika Evropskog parlamenta Knut Flenkenštajn i Ričard Hovit.

Protest podržava još 14 drugih partija, među kojima i četiri iz albanskog političkog korpusa, veliki broj nevladinih organizacija, građanskih udruženja i studenti.

Nezadovoljstvo u Makedoniji počelo je "špijunskim skandalom" i objavljivanjem snimaka prisluškivanih razgovora.

Ne namjeravam da podnesem ostavku


Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je danas, uoči najavljenog antivladinog protesta, da nema namjeru da podnese ostavku ili da prihvati formiranje prelazne vlade.

Gruevski je rekao da ima obavezu da pronađe rješenje koje bi omogućilo Makedoniji da napreduje.

"Makedonija će napredovati", istakao je Gruevski za televiziju Sitel, napominjući da su ga samo prije godinu dana izabrali građani Makedonije na regularnim, fer i demokratskim izborima.

Gruevski je kazao da mora biti pronađeno rješenje za političku krizu.

"Mora biti pronađeno rješenje, ali ne korišćenjem nasilnih mjera. Rješenje će biti pronađeno. Makedonija će iz krize izaći još jača sa mnogo naučenih lekcija", poručio je Gruevski.

Komentarišući to što je opoziciona SDSM ranije danas objavila snimljene razgovore o ustavnom imenu Makedonije, Gruevski je kazao da je to "očigledan pokušaj da se izmanipuliše javnost".

"SDSM je odgovorna za promjenu imena 1994. godine prihvatajući da se zemlja nazove Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija, pošto je javnost izmanipulisana, a građani nisu konsultovani na referendumu", kazao je on.
Gruevski je naveo da je vlada u obavezi da razgovara i traži rješenje za ime.

Prema njegovim riječima, jasno je iz tih snimaka da ništa ne može da bude prihvaćeno bez referenduma.
"Јavno smo govorili da mora da bude održan referendum ako se postigne bilo kakav sporazum", istakao je makedonski premijer.

Lider SDSM Zoran Zaev je ranije optužio premijera Gruevskog da trguje ustavnim imenom Republike Makedonije.
Objavljujući 33. "medijsku bombu" u okviru "Istina o Makedoniji", kojima opozicija želi da dokaže da Gruevski treba da ode sa te funkcije, Zaev je rekao da se ne radi o informaciji iz zvaničnog pregovaračkog procesa već o kontaktima sa "andergraud posrednicima i posrednicima od povjerenja južnog makedonskog susjeda, Grčke".

Zaev je, na konferenciji za novinare, nakon što je objelodanio audio zapis prisluškivanih razgovora, rekao da je aktuelni premijer te razgovore vodio u trenutku kada je druge nazivao plaćenicima i zagovornicima protiv ustavnog imena Republike Makedonije, prenijeli su makedonski mediji.

Izvor: RTRS 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog