Vijesti

Novinarskom nagradom do bolje socijalne zaštite porodica s djecom

Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), danas je otvorio konkurs za najbolju novinarsku priču na temu - Socijalna zaštita porodica s djecom.

Dodjeljuju se dvije nagrade, a pozivaju se novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako kreiranje zakona o zaštiti porodica s djecom Federacije Bosne i Hercegovine može najbolje uticati na živote ugroženih. Prva nagrada je novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka, a druga novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka.

„U Federaciji BiH porodica s djecom nemaju adekvatnu socijalnu zaštitu. Želja nam je da novinarskom nagradom potaknemo novinare da se više okrenu naporima vlada Federacije BiH i kantona na razvijanju javne politike kojom bi se porodicama s djecom, posebno porodicama bez novčanih prihoda, pružila odgovarajuća podrška. Smatramo da mediji imaju ključnu ulogu u poticaju javnosti na aktivnu podršku ovakvoj vrsti brige za ugrožene,“ rekao je Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove objavljene u razdoblju od 15. maja do 14. septembra 2015. godine. Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici organizacije civilnog društva „Prava za sve“ iz Sarajeva, Savjeta za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i projekta SGIP.

Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP, (Kalmija Baruha 1/II, 71000 Sarajevo) najkasnije do 18. septembra 2015., uz priložene fotokopije objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu info@sunybih.org, s naznakom „Za novinarsku nagradu“. Sve informacije o uslovima prijave mogu se pronaći na profilu www.facebook.com/USAIDBIH, internet stranici www.cid.suny.edu i stranicama udruženja čiji su predstavnici u Žiriju.

Projekt SGIP, od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji, uključujući i brigu za ugrožene grupe BiH društva.

Pravilnik o novinarskoj nagradi USAID-ovog 
Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH

Nagrada se dodjeljuje novinarima iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio,  televizija, internet portali), za najbolje priče odnosno istraživanja na temu od interesa. U ovom, trećem, ciklusu tema je socijalna zaštita porodica s djecom. 

Ocjenjivački žiri među prijavljenim radovima odabire dva najbolja rada o tome kako kreiranje zakona o zaštiti porodica s djecom Federacije Bosne i Hercegovne može najbolje utjecati na živote ugroženih.

Nagrade projekta SGIP su:

1. nagrada – novčani iznos od 2.500 KM

2. nagrada – novčani iznos od 1.500 KM

1. Konkurs za novinarsku nagradu raspisuje Projekt SGIP, a u ovom ciklusu nagrade se dodjeljuju za najbolje radove objavljene u periodu od 15. maja 2015. do 14. septembra 2015. godine. 

2. Za novinarsku nagradu Projekta SGIP u ovom ciklusu se radovi objavljeni u traženom periodu mogu prijaviti do 18. septembra 2015. godine.

3. Autore za novinarsku nagradu Projekta SGIP mogu predlagati medijske kuće, novinske agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori.

4. Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP, (Kalmija Baruha 1./II, 71000 Sarajevo), uz priložene originale i fotokopije objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu info@sunybih.org, s naznakom „Za novinarsku nagradu“.

 

Izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog