Vijesti

Fajon: BiH je iznevjerila povjerenje EU

Politika u Bosni i Hercegovini nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima, kazala je Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta, osvrćući se na novi krah bh. vlasti koje nisu usaglasile reformsku agendu kojom bi se nastavio put države ka Evropskoj uniji.

Fajon je istakla i da je otkazivanjem planirane posjete BiH evropski komesar za proširenje Johanes Han na neki način izrazio protest i razočarenje što je do ovoga došlo. Stoga je istakala da je i ona razočarana neusaglašavanjem programa reformi.

„Brisel u ovom trenutku očekuje da se bh. vlasti dogovore o ključnim, prijeko potrebnim reformama, ostavljajući iza sebe politiku koja se bazira na etničkoj podjeli, radeći za dobro svih građana BiH. To bi omogućilo napredak, BiH bi postepeno dobila status kandidata i time dodatne olakšice i beneficije, dok bi građani BiH konačno dobili motivaciju i poticaj“, rekla je Fajon.

Naglasila je i da je do sada u više navrata ponovila da je posljednja inicijativa EU zasnovana na socijalno-ekonomskom napretku zemlje.

„Tokom posjete u martu u Sarajevu i Banjaluci ostavila sam jasnu poruku da se EU ne šali, da polako gubi strpljenje i da očekuje ozbiljne rezultate i ispunjenje jasno dogovorenih ciljeva. Takođe, s novim predsjednikom Evropske komisije i novom visokom predstavnicom Mogerini, kao i novim sazivom Evropskog parlamenta, osjećala se odlučna želja na strani EU da se BiH posveti posebna pažnja i da se pokrene iz stagnacije“, istakla je Fajon.

Prema njenim riječima, čini se da je BiH, u neku ruku, iznevjerila povjerenje EU zbog odsustva dogovora sve tri strane u pogledu agende za reforme te ponovo pokazala da politika u BiH nije spremna disati kao jedno u ključnim trenucima.

Izvor: nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog