Zanimljivosti

Pogledajte 10 jezivih napuštenih mjesta (FOTO)

Kažu da je jedina trajna stvar na svijetu promjena. Knjige iz istorije su jedan način da razumijemo proticanje vremena, ali postoje i neki stvarni spomenici koji pripovijedaju o prošlosti na sopstven način. Iako su neki od ovih spomenika čuvani i zaštićeni, oni koji su djelimično uništeni često su mnogo interesantniji.

Predstavljamo vam neka od najjezivijih napuštenih mjesta širom svijeta, svako sa posebnom atmosferom i šarmom. Ispod sve te prašine, rđe i vode, leže priče o ljudima koji su tu živjeli, radili, molili se… Kada zamislite te ljude, svaka slika postaje obojena nostalgijom.

1. Podvodni grad, Kina

Nevjerovatan podvodni grad, zarobljen u vremenu, star je 1341 godinu. Šičeng, ili Lavlji grad, smješten je u oblasti Žejang na istoku Kine. Potopljen je 1959. godine tokom izgradnje hidroelektrane na rijeci Ksin’an. Voda štiti grad od erozije zbog vetra i kiše, pa pod vodom ostaje u relativno dobrom stanju.


2. Potopljeni brod, Antarktik

Ovaj jezivi brod je “Mar Sem Fim”, brazilska jahta koja je potonula u blizini uvale Ardli na Antarktiku. Brazilska ekipa željela je da snimi dokumentarac, ali jaki vjetrovi i uzburkano more natjerali su ekipu da napusti brod. Voda koja je prelivala brod se zamrzla zbog čega se trup broda raspukao i brod potonuo.


3. Plutajuća šuma, Sidnej, Australija

Brod “SS Airfild” je veliki parobrod koji je trebalo da bude demontiran nakon Dugog svjetskog rata u zalivu Houmbuš. Međutim, kada je kompanija zadužena za rasklapanje prestala da radi, parobrod kao i nekoliko drugih brodova ostalo je gdje su i bili. Sada je to spektakularna plutajuća šuma koja služi za primer kako se priroda bori za opstanak


4. Morske tvrđave, Engleska

Tvrđave su podignute u blizini reka Temze i Mersi u Britaniji kako bi pomogle u odbrani od potencijalnih vazdušnih i morskih napada Njemaca tokom Drugog svjetskog rata. Nakon 1950, nastanjivali su ih brojni novi stanari, uključujući piratske radio operatere i “Morsku kneževinu” koja se proklamovala kao nezavisna suverena država


5. Hotel De Salto, Kolumbija 

Hotel “De Salto” otvoren je 1928. u blizini vodopada Tekvendema za turiste koji su dolazili da se dive 157 metara visokom vodopadu. Zatvoren je ranih 90-ih godina kada je interesovanje za vodopad opalo. Međutim, 2012. godine hotel je pretvoren je u muzej.


6. Vojna bolnica, Njemačka

Ovaj jezivi prizor dio je velikog bolničkog kompleksa sagrađenog krajem 19. vijeka u Belicu u Njemačkoj. U ovoj bolnici oporavljao se Adolf Hitler nakon bitke u okrugu Soma u Francuskoj 1916. godine. U jednoj od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu, Hitler je bio ranjen u nogu. Dijelovi ovog bolničkog kompleksa su i dalje u funkciji, ali je najveći dio napušten nakon što su se Sovjeti povukli iz bolnice 1995. godine.


7. Posljednja kuća na ostrvu Holand, SAD

Ova kuća bila je dio male, ali relativno razvijene ostrvske kolonije u SAD-u. Erozija zemljišta ubrzano je smanjivala površinu ostrva, sve dok i posljednja kuća na ostrvu Holand nije nestala 2010. godine


8. Ostrvo duhova, Japan

Brojni nadimci kao što su  Ratni brod i Ostrvo duhova, najbolje opisuju ostrvo Hašima. Od kraja 19. sve do kraja 20. vijeka, ostrvo je bilo naseljeno jer je omogućavalo pristup podvodnim rudnicima uglja. Međutim, kako se Japan postepeno preorjentisao sa uglja na naftu, tako su se rudnici zatvorili, a zgrade koje su ih okruživale postale napuštene. Ostao je izolovani grad duhova koji oblikom podsjeća na betonski ratni brod.


9. Napuštene vikendice, Tajvan

Kućice vazemaljskog izgleda prvobitno je trebalo da služe kao vikendice američkih oficira koji su služili vojsku u Aziji. Loše investicije rezultirale su zatvaranjem mjesta 1980. godine, nedugo nakon što je odmaralište izgrađeno. Nažalost, zgrade su srušene 2010. godine.


10. Sjedište komunističke partije, Bugarska 

Spoljašnjost bivše zgrade bugarske komunističke partije jednako je jeziva kao i njena unutrašnjost. Iako je bila arhitektonsko čudo u periodu od 1981 – 1991, zgrada u obliku letećeg tanjira brzo je postala zapuštena nakon pada Sovjetskog Saveza. I pored planova da se obnovi, zgrada je i dalje samo jeziva ruševina.


Izvor: kucastil.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog