Republika Srpska

U završnoj fazi pregovori o privatizaciji Banke Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su u završnoj fazi pregovori o privatizaciji Banke Srpske i dokapitalizaciji od 300 miliona evra.

Dodik je naglasio da bi na ovaj način Srpska mogla da postane najstabilniji finansijski sistem u BiH i potpuno "oslobođena od reformskih očekivanja" međunarodnih finansijskih institucija. 

On je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je za kupovinu Banke Srpske zainteresovana jedna finansijska organizacija sa Zapada. 

"Nažalost, Srpska nema novca da pojača kapital Banke Srpske i na neki način smo na ovo primorani", rekao je Dodik. 

On je dodao da su direktno vlasti Republike Srpske u kapital te banke uložile 35 miliona KM, a da će za 74 odsto kapitala u toj banci dobiti tih 17 miliona evra i ostati vlasnici 25 odsto i nešto kapitala, čime bi Srpska mogla da utiče na kapitalne odluke u banci i možda kasnije dogovara prodaju svog dijela. 

"Osim toga, kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da u predviđenom roku dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra, a bilo bi moguće da u tom iznosu govorimo o strukturisanju našeg duga i pomoći koju bi od te banke mogle da dobiju institucije Republike Srpske da bi mogle da održe svoju likvidnost", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, da bi potpuno bila likvidna i servisirala svoje dugove, Srpskoj je u ovom momentu nedophodno oko 150 miliona evra.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog