Svijet

Varufakis podnio ostavku

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podnio je jutros ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim povjeriocima", uprkos grčkom "ne" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mjera štednje stranih povjerilaca na referendumu održanom dan ranije.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podnio je jutros ostavku "da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim povjeriocima", uprkos grčkom "ne" sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mjera štednje stranih povjerilaca na referendumu održanom dan ranije.

Varufakis je naveo nedugo poslije saopštavanja rezulatata referenduma da pojedini ministri finansija evrozone i kreditori ne bi voljeli da on prisustvuje sastancima i da je grčki premijer Aleksis Cipras ocijenio da bi njegova ostavka "mogla da pomogne u postizanju sporazuma" te da zbog toga on napušta mjesto ministra finansija.

Prema prebrojanim 95,63 odsto glasova, 61,31 odsto glasača je reklo "ne" novom predlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo "da" na juče održanom referendumu u Grčkoj.

Izlaznost birača je bila 62, 49 odsto, saopštilo je noćas grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova, javila je grčka novnska agencija ANA.

Grčki premijer Cipras dobio je odobrenje predsjednika  Prokopisa Pavlopoulosa da danas sazove savjet lidera političkih partija da bi ih informisao svom stavu i čuo njihove prijedloge pred novi pregovarački ciklus sa međunarodnim kreditorima koji se očekuje da će uskoro početi.

Agencije su jutros javile da je grčki ministar finansija Janis Varufakis podnio ostavku "da bi olakšao premijeru pregovore sa stranim povjeriocima".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tokom jutra telefonom će o Grčkoj razgovarati sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropske centralne banke Mario Draghijom i predsjednikom Evrogrupe Jeroenom Dijšelbloemom.

Evropski samit će biti održan sutra (u utorak) u Briselu kako bi razgovarali o budućim planovima poslije jučerašnjeg referenduma u Grčkoj, a kome predhodi hitan sastanku Evrogrupe.

Tusk je, na svom tviter nalogu najavio, da će Evropski samit biti sutra u 19:00 (po grčkom vremenu) da bi "razgovarali o situaciji poslije referenduma u Grčkoj", prenijela je grčka agencija ANA.

Ponovno pokretanje pregovora Grčke i njenih međunarodnih kreditora može početi samo odlukom Evrogrupe, navode evropski diplomatski izvori.

Prema istim izvorima, pregovori ne mogu početi odmah, jer program za Grčku ističe sutra (u utorak), a Evropska komisija nije dobila odgovarajuću naredbu od strane Evrogrupe, navodi ANA. 

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog