Region

Crna Gora slavi Dan državnosti

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prirediće prijem povodom 13. jula, Dana državnosti, dok će glavna proslava biti održana sutra u selu Ljubotinj.

Kako se navodi, pozvane su istaknute zvanice domaćeg političkog, kulturnog i sportskog života, kao i inostrani ambasadori u Podgorici.

Glavna proslava 13. jula biće održana u ponedeljak u selu Ljubotinj, jednom od ustaničkih mjesta protiv okupatora 1941. godine u Drugom svjetskom ratu. 

Jedan dio opozicije zakazao je istog dana svoj skup u Beranama, ali će Dan državnosti "obilježiti" odlukom o početku uličnih protesta protiv sadašnje vlasti. 

Opozicioni Demokratski front, u kome su Nova srpska demokratija i Pokret za promjene, pozvao je na skup u Beranama "sve koji su željni slobode i pravde". 

Državni sekretar SAD Džon Keri, u ime predsjednika Baraka Obame i američkog naroda, uputuo je čestitku rukovodstvu i narodu Crne Gore povodom Dana državnosti. 

U čestitki je istaknuto da će SAD ostati privržene prijateljskim odnosima s Crnom Gorom i podršci njenim evroatlantskim integracijama. 

Povodom Dana državnosti Trinaestojulske nagrade uručene su univerzitetstkoj profesorki Vesni Kilibardi za knjigu "Njegoš i Italija", književniku Ljubomiru Đurkoviću i slikaru Srđanu Vukčevću. 

U Danilovgradu je, povodom praznika, otvorena Kuća meda, neka vrsta malog "instituta" za pčelarstvo i kvalitet meda. 

Trinaesti jul se u Crnoj Gori slavi kao Dan državnosti, jer joj je tog dana 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost, a istog dana 1941. godine dignut je opštenarodni antifašistički ustanak. 

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim prisajedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija. 

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donesena je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Izvor: B92
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog