Region

Srbija zatražila objašnjenje od Grčke

Srbija je zatražila od Grčke objašnjenje izjave šefa diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati učlanjenje samoproglašenog Kosova u međunarodne organizacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Uputili smo zahtev grčkom Ministarstvu spoljnih poslova za razjašnjenje stavova njihovog ministra Kocijasa. Očekujem da Grčka, uprkos velikim pritiscima koje trpi, neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti", rekao je Dačić za beogradski "Blic".

On kaže da je svjestan pritisaka koje trpi Grčka, ali da vjeruje da neće priznati samoproglašeno Kosovo, jer to ne bi bilo u skladu ni sa međunarodnim pravom, ni s prijateljskim odnosima dvije države.

Kocijas je u razgovoru sa premijerom samoproglašenog Kosova Isom Mustafom najavio da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije, "uključujući i one u oblasti bezbjednosti", te izrazio ubjeđenje da će to doprinijeti stabilnosti u regionu.

U grčkoj Ambasadi ističu da Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da grčki stav o tom pitanju ostaje nepromijenjen.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da za ovakvu izjavu Kocijasa postoji razlog, a to je što Grčka "mora da vrati dug Vašingtonu" zbog američke podrške u pregovorima sa Njemačkom.

On smatra da treba očekivati da Grčka posredno podrži članstvo Kosova ali da neće preko noći doći do radikalnih promjena u smislu priznavanja samoproglašenog Kosova

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog