Region

Kusturica: Zabrana koncerta podsjeća na vrijeme nacizma

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica kaže da ga nije iznenadio zahtjev Ministarstva kulture Ukrajine da njegov koncert u Kijevu bude zabranjen i konstatovao da je logično da neko ko se zalaže za pravičnost bude "persona non grata", a da lakoća onih koji procjenjuju ko je poželjan, a ko ne podsjeća na vrijeme nacizma.

"Nije me ovo iznenadilo. Posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog udara koji je tamo izveden i koji je nasilno promijenio Evropu, ovog puta preko jednog širokog spektra nacionalista i desnog sektora", rekao je Kusturica. 

On je istakao da se njegov vrijednosni sistem bazira na onom iz stare Evrope u kojem su ljudska dobrota, plemenitost i uzvišenost na prvom mjestu. 

Prema njegovom mišljenju, lakoća sa kojom se danas procjenjuje ko je poželjan, a ko nije podsjeća na vrijeme nacizma, na stvarnu vladavinu fašista koji danas nazivaju fašistima one koji su upravo izgubili 25 miliona ljudi boreći se protiv fašizma. 

On ocjenjuje da se sve pravi obrnutim od onoga što jeste i to u Evropi traje već neko vrijeme - da je antifašista fašista, a da je ovaj drugi demokrata. 

"Utoliko je i proslava čovjeka koji je donio hrišćanstvo u 9. vijeku u prvu Rusiju, kijevsku Rusiju i moje prisustvo tamo, kao čovjeka koji je opredijeljen ka evropskim vrijednostima, pa i hrišćanskim, tim neopaganima problematična", rekao je Kusturica za "Politiku". 

Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo je juče od ministra unutrašnjih poslova i Savjeta za nacionalnu bezbjednost da zabrane koncert Emira Kusturice u Kijevu "kako bi se izbjegli mogući nemiri". 

Ministarstvo je procjenilo da je koncert Kusturice i njegovog benda "No smoking orkesta" neprikladan zbog "mogućih provokacija" i zbog njegove podrške ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom. 

Koncert je trebalo da bude održan 28. jula u Kijevu povodom obilježavanja 1.000 godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog. 

Srna saznaje da je Kusturica otkazao koncert svog benda "No smoking orkestra" prije odluke Ministarstva kulture Ukrajine, zbog obaveza u vezi sa snimanjem filma "Na mliječnom putu". 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog