Zanimljivosti

Papa kod Obame u kragujevačkom fići (FOTO)

Papa Franjo stigao je sinoć u posjetu SAD, a automobil koji ga je dočekao posle izlaska aviona bio je FIAT 500L koji se proizvodi u Kragujevcu.

Osim toga, papu su u vazduhoplovnoj bazi Endrus kod Vašingtona dočekali predsjednik SAD Barak Obama, potpredsjednik Džo Bajden i njihove supruge.

Papa je u SAD stigao poslije posjete Kubi.

Po ulicama Vašingtona, gdje su ga pozdravili građani prestonice, papu su ispred i iza pratila dva ogromna džipa u povorci vozila.

Agencija AP je javila da je korišćenjem skromnijeg automobila papa istakao svoju jednostavnost i konzervativizam, kao i odbijanje potrošačkog načina života.

Papa će se danas sastati sa predsjednikom Obamom koji ga je lično dočekao na aerodromu iskazavši mu tako veliku čast, a u četvrtak će se obratiti američkom Kongresu.

Papa Franja je došao u prvu posjetu SAD, a iz aviona kojim je sleteo u američku vazduhoplovnu bazu “Endruz”, automobilom Fiat 500 L došao je nešto prije 17 sati po lokalnom vremenu.

Predsjednicima važni posjetioci obično dolaze kod njih u Bijelu kuću. Ali i prilikom posjete papinog prethodnika Benedikta XVI, tadašnji predsednik Džordž Buš i Laura Buš su 2008. otišli do vazdušne baze u Merilandu da ga dočekaju.

Predstavnik za štampu Bijele kuće Džos Ernest rekao je da je Papa Franja inspiracija ne samo za katolike nego i za ljude svih vjera širom svijeta koji djele papine vrijednosti. Papa Franja će doći u Bijelu kuću sutra prije podne, gdje će oko 15.000 zvanica prisustvovati ceremoniji na južnom travnjaku.

Papa će provesti šest dana u SAD tokom kojih će posjetiti tri grada. Planirano je da se obrati američkom Kongresu, govori u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i da učestvuje u Vatikanskoj konferenciji o porodicama u Filadelfiji.

Ovo će biti papin drugi sastanak sa predsjednikom Barakom Obamom. Prvi put su se sreli u martu 2014. u Vatikanu.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog