Region

Iz drugih medija (Politika.rs) Hrvatska kakvu smo željeli da zaboravimo

Dva puta sam vas upozorio, a sada vam dajem zapovijed da se vratite nazad – kaže nam hrvatski policajac na graničnom prelazu Batrovci–Bajakovo, dok stojimo samo jedan korak unutar teritorije Republike Hrvatske. Granični policajac prvo opaža opremu našeg fotoreportera. Obećavamo mu da nećemo snimati. „Znam ja te vaše fore”, odgovara.

Doduše, dozvolu za slikanje na hrvatskoj teritoriji nismo ni imali. Kada smo počeli da se raspitujemo o trenutnom stanju na granici, policajac je pozvao svog šefa. Njegov kolega ništa nam nije rekao. Sleže ramenima poput čovjeka kome ne preostaje ništa drugo nego da izvršava naređenje iz Zagreba: da svako vozilo sa srpskim tablicama, bez obrazloženja, vrati nazad.

„Možete ući u Hrvatsku pješice, ali ne i automobilom”, kaže nam. Na naše insistiranje da nam objasni zašto moramo da auto ostavimo ispred granice, odsječno i pomalo ljutito izgovara samo jednu riječ: „Zapovijed”. Nedaleko, još pet, šest policajaca sjede u kombiju. Da čuvari reda naše prisustvo na granici ne bi shvatili kao provokaciju, a vreba i kazna od 60 evra, povlačimo se na našu teritoriju – dva metra dalje. Odatle već možemo da ih slikamo, što smo i učinili. Za to vrijeme oni su ćutke sjedili u kombiju. 

 

Kamiondžija iz Turske iznio je hoklicu i sjeo na travnato „ostrvce” na ničijoj zemlji. „Od nedjelje sam na graničnom prelazu Batrovci. Vozim jastuke. Kakvi migranti, ovdje nisam vidio nijednog. Iza ovoga stoji nešto drugo” 

Na polovini ničije zemlje između graničnih prelaza Batrovci–Bajakovo je međa – demarkaciona linija. Tu je i tabla na kojoj piše Hrvatska i EU. Kolegu iz nama nepoznate redakcije privela je naša policija jer je na graničnom prelazu  u vazduh podigao dron i snimao hrvatsku teritoriju.

Na našoj strani ničije zemlje je i jedan prazan Lastin autobus. Saznali smo da je tu ostao parkiran, a putnici su pješice ušli u Hrvatsku, gdje ih je čekao drugi autobus.

Na graničnom prelazu Batrovci sreli smo Nenada Vukčevića, šefa srpske carinske ispostave na Batrovcima. On nam potvrđuje mjere koje su uveli Hrvati, ali nam otkriva i da smo i mi udarili kontru.

„Prema informacijama koje imamo i onoga što vidimo i saznajemo, vozila sa srpskim registarskim tablicama vraćaju se u Srbiju, a putnike prihvataju. Izlaz pet dana ne funkcioniše. Vozači kamiona su gnjevni. Hrvatska strana je uvela blokadu. Mi smo usjmereni na to da reagujemo u teretnom saobraćaju na hrvatske kamione koji voze robu porijeklom iz Hrvatske. Njima je blokiran ulaz u Srbiju”, rekao nam je Vukčević. To nam potvrđuje i jedan kamiondžija, koji kaže da je vidio da naša granična policija nije pustila nijedan kamion sa hrvatskom robom u Srbiju. Naši puštaju u Srbiju automobile sa hrvatskim tablicama, ali ih pretresaju satima.  

Granični prelaz sivo je betonsko mjesto. Izgleda da su se putnici informisali pa su juče zaobilazili ovaj prelaz Najviše je bilo policajaca, novinara i zaglavljenih kamiondžija.

Jedan od kamiondžija iz Turske, iznio je hoklicu i sjeo na „ostrvce” – zelenu površinu na međugraničnom prelazu. „Od nedjelje sam ovdje. Vozim jastuke. Kakvi migranti, ovdje nisam vidio nijednog. Iza ovoga stoji nešto drugo. Nepravda je da ja pet dana spavam u kamionu na auto-putu. Pogledajte kolonu, sramota. Kao da ne živimo u 21. vijeku” revoltiran je vozač iz Turske.

Kolona kamiona juče je bila duga 14 kilometra. Toliko smo izmjerili automobilom od trenutka kada smo naišli na prvi kamion pa sve do granice. Doduše, kolona je ponegdje u prekidu. Najviše je turskih prevoznika, oko 80 odsto. Nakon Turaka najbrojniji su Bugari i Makedonci. Kamiondžijama u koloni razvoze se plastični „toi-toi” toaleti koji se postavljaju na određenoj razdaljini duž auto-puta. Od juče na graničnom prelazu dežura i medicinska ekipa. Ljekari su juče imali šesnaest intervencija.

„Ovdje smo preventivno, a djelujemo i na terenu. Na graničnom prelazu su smještene četiri ekipe. Dvije su iz Šida, a dvije iz Doma zdravlja u Rumi. Obilazimo kamiondžije i pružamo medicinsku pomoć onima kojima je potrebna. Mahom su to bolesti uzrokovane stresom, nervoza, povišeni krvni pritisak. Pacijenti se javljaju zbog tih simptoma. Čak i ne moraju da nam traže pomoć jer ih obilazimo”, kaže Lazar Grkavac, doktor iz Doma zdravlja Šid.

Na Batrovcima nailazimo na grupicu makedonskih kamiondžija. I oni su zaglavljeni ovdje od nedjelje. Raspoloženi su da daju izjave, ali, kako kažu, ako mi njima damo po 20 evra. Čim je nešto vanredno za vas ima posla, a mi smo sada u minusu, kaže jedan od njih. Čuli su i za mjeru koju su nam uveli Hrvati. To komentarišu kao tihi rat između naše dve zemlje. 

Izvor: Politika
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog