Region

Ivo Sanader nakon 34 mjeseca na slobodi?

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader mogao bi već ove sedmice ponovno slobodno šetati ulicama Zagreba. To će se dogoditi ako Vrhovni sud RH na sjednici vijeća zakazanoj za sljedeća tri dana ukine prvostepenu presudu u aferi "Fimi Media", kojom je Sanader nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora.

A takva mogućnost, posebno ako se uzmu u obzir “šuškanja” po sudskim kuloarima, baš i nije mala. Šuškalo se tako da će Ustavni sud RH ukinuti presudu protiv Sanadera u aferi "Hypo" i "Ina-MOL". I upravo se to dogodilo krajem jula.

Sudski kuloari

U slučaju zatraženog izuzeća suca Županijskog suda Ivana Turudića u istom predmetu opet se, prije nego što je odluka objavljena, pronio glas da će zahtjev Sanaderove obrane biti prihvaćen. I sudac Turudić je izuzet. Što se tiče predmeta "Fimi Media", u kojemu je uz Sanadera nepravomoćno osuđen i HDZ, opet se naveliko priča da će Vrhovni sud ukinuti tu presudu. Hoće li se i te kuloarske priče pokazati tačnima saznaćemo već ove sedmice. Iako ćemo cijelu odluku vjerovatno morati pričekati barem nekoliko mjeseci.

Istražni zatvor

Naime, vijeće Vrhovnog suda nakon javne sjednice na kojoj razmatra podnesene žalbe povlači se na vijećanje i svoju odluku objavljuje tek nakon što je u pisanom obliku, zajedno s obrazloženjem, otpremi nižem sudu. To zna potrajati nejdeljama, često mjesecima, a ponekad i duže od godine dana. Međutim, s obzirom na to da je u predmetu "Fimi Media" Sanaderu određen tzv. obligatorni istražni zatvor, jer mu je izrečena zatvorska kazna duža od pet godina, vrlo brzo će biti jasno je li presuda ukinuta ili je pak, barem većim dijelom, postala pravomoćna. Jer, u slučaju da vijeće Vrhovnog suda odluči ukinuti presudu, bez obzira na to što će odluka sa suda vjerovatno izaći tek naknadno, prestali bi razlozi za istražni zatvor tako da bi se odmah moralo donijeti odgovarajuće rješenje i Sanader bi odmah izišao na slobodu. Izostanak takvog rješenja Vrhovnog suda zapravo bi značio da je presuda potvrđena ili preinačena.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog