Vijesti

Školarine i obnove na Univerzitetu u Banjaluci od sada i 3000 KM?

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci Radomir Jerkić, za naš portal je izjavio da postoji mogućnost da će cijene školarina, ali i obnova akademskih godina za strane studente od sada biti i do 3 000 KM!

"Upravni odbor Univerziteta u Banjaluci je u septembru donio novi troškovnik u kome je definisana školarina za strane studente na Univerzitetu u Banjoj Luci (Medicinski fakultet i Akademija umjestosti 3000 KM, a ostali 2000 KM). Prethodne godine je na Medicinskom fakultetu iznosila 2000 KM. Tu je problematična i osnovica za obnovu godine za strane studente jer je ista kao visina školarine. Savez studenata je obavio razgovor sa kolegama "stranim" studentima gdje smo definisali probleme. Organizovali smo potpise studenata koje smo zajedno sa prijedlozima za smanjenje školarine i obnove poslali rektoru, kao i molbu za sastanak. Mi smo u kontaktu sa kolegama stranim studentima i podržaćemo sve njihove naredne aktivnosti ukoliko ih bude", izjavio je Jerkić.

Student Farmacije na Univerzitetu u Banjaluci, Đorđe Kastratović iz Crne Gore, smatra da je toliko povećanje cijena školarina i obnova nedopustivo i da studenti, pogotovo iz regiona (Srbije, Hrvatske i Crne Gore) koji čine preko 90 odsto stranih studenata u RS, nisu u poziciju da izdvajaju toliki novac za školarine.
 
"Cijene školarina za strane studente rapidno rastu. Kada sam tek došao na fakultet, plaćao sam školarinu u iznosu od 1 200KM, a sada će to biti 3 000. Mi jednostavno nismo u poziciji da izdvajamo toliki novac za školarine, a smatramo da u odnosu na kvalitet nastave, one se nalaze u temeljnoj disproporciji", tvrdi Kastratović. 
 
On takođe ističe da je to ogroman novac ako se uzme u obzir da je prosjek godina studiranja na Medicinskom fakultetu izuzetno visok. 
 
Naša redakcija je pokušala da stupi u kontakt i sa Univerzitetom u Banjaluci, odakle su nam poručili da sve što ima veze sa cijenama školarina možemo pronaći ovdje. 
 
Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog