Vijesti

Čija je domovina Bosna i Hercegovina?

Agencija „Prime Communications“ je tokom maja ove godine sprovela istraživanje stavova građana o tome da li, i u kojoj mjeri, Bosnu i Hercegovinu percipiraju kao svoju domovinu. U istraživanju su učestvovali građani stariji od 18 godina, a ukupno je, tehnikom usmenog intervjua, ispitano 1250 ipitanika.

Više od polovine ispitanika u potpunosti se složilo sa tvrdnjom „BiH je moja domovina“, njih 56,5%, a uglavnom se slaže njih 18,7%, što ukupno čini 75,2% ispitanika koji se potpuno ili uglavnom slažu sa konstatacijom da je Bosna i Hercegovina njihova domovina.

 

Sa tvrdnjom “BiH je moja domovina?” u potpunosti slaže 89,3% Bošnjaka, 28,7% Hrvata i 13,3% Srba, dok se sa ovom tvrdnjom uglavnom slaže 49,7% Hrvata, 26,4% Srba i 5,5% Bošnjaka. 


Kada je riječ o stavovima unutar svakog konstitutivnog naroda, istraživanje je pokazalo da je najveći procenat onih koji se uopšte ne slažu sa tvrdnjom “BiH je moja domovina” kod pripadnika srpskog naroda – 33,9%, dok se njih 22,5% uglavnom ne slaže sa navedenom tvrdnjom.

Napomena:

U skladu sa preporukama Savjeta Evrope mediji su prilikom objavljivanja rezultata istraživanja dužni da objave sljedeće elemente: 

1. naziv organizacije koja je naručila istraživanje

2. naziv agencije koja je sprovela istraživanje i metod koji koristi

3. uzorak i moguća odstupanja

4. datum sprovođenja istraživanja

Molimo sve medije koji budu prenosili rezultate ovog istraživanja da se pridržavaju ovih preporuka.

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog