Zanimljivosti

Umjetnost ispod zemlje: Čarolija metro stanica širom svijeta (FOTO)

Arhitektonske invencije, optičke iluzije i čudni spojevi oblika i boja omogućili su da umjesto da se dosađujemo dok čekamo voz, vrijeme ispunimo vizuelnim uživanjem.

Ovu su najljepše podzemne stanice od Tajvana do Moskve.

Farmosa Bulevar (Tajvan)

Na stanici Farmosa Bulevar u Kaosiungu na Tajvanu, nalazi se vitraž sastavljen od 4.500 staklenih ploča. Ovo je najveći vitraž na svijetu, a dizajnirao ga je Narcisus Kvanljiata. Zbog nevjerovatnog kaleidoskopskog efekta, predloženo je da se na ovoj stanici održavaju vjenčanja.

Toledo (Napulj, Italija)

Toledo stanica u Napulju (Italija), podsjeća na zemlju čuda, zahvaljujući radu umjetnika Roberta Vilsona. "Svijetli paneli", kako je nazvan rad, osvjetljavaju najdublju napuljsku metro stanicu.

Grand Central (Njujork)

Njujoršku Grand Central Terminal stanicu krasi nevjerovatna tavanica, a mjesto je poznato i po najvećem broju terminala - ima ih ukupno 44, a jedan tajni nalazi se navodno ispod legendarnog hotela Valdorf Astorija.

Komsomolskaja stanica (Moskva)

Moskovsku Komsomolskaju u neoklasičnom stilu dizajnirao je Dmitrij Čečulin. Ukrašena je lusterima i mozaicima, a tavanica podsjeća na velike balske hale iz carskih vremena.

Arts et Metiers (Pariz)

Ukoliko volite Žila Verna onda će vas pariska stanica Arts et Metiers oduševiti. Dizajnirao ju je crtač stripova Fransoa Šuiten. Sačinjena je od bakarnih zidova sa prozorima kao u podmornici i zupčanika koji krase plafon.

Halid Bin Al Valed, Dubai

Dubai je poznat po raskoši, a stanica Halid Bin Al Valed ne predstavlja izuzetak. Masivni lusteri u obliku meduza vise sa plafona rasipajući plavi sjaj po prostoriji.

Vestfridhof (Minhen)

Ovu stanicu dizajnirao je Ingo Mauer, koji je na jednostavan način iskoristio 11 ogromnih lampi čime je postignut očaravajući svjetlosni efekat.

Atoča (Madrid)

Madridska Atoča predstavlja spoj stakla, betona i tropskih bašti. Dok čekate voz, obavezno obratite pažnju i na statue koje krase najveću madridsku stanicu.

Kungštradgarden (Stokholm)

Preko 90 stokholmskih metro stanica ukrašeno je skulpturama, mozaicima i umetničkim slikama i fotografijama. U Kungštradgarden metro stanici nalaze se relikvije iz stare gradske palate uklopljene u impresivan industrijski dizajn.

Stanica T-Centralen, Stokholm

Ova stanica izgleda kao da je dio nekakvog svemirskog broda. Ukrašena plavo bijelim dekoracija, zaustaviće dah čak i ravnodušnim posetiocima.

Avtovo metro stanica u Sankt Peterburgu (Rusija)

Dekorisana je predivnim lusterima, mermernim stubovima, lovorovim vijencima, mozaicima i drugim istorijskim obilježjima.

Stanica Park Pobjede u Moskvi

Na ovoj stanici oduševićete se vitražima i mermerom, a za ljubitelje tehnologije tu je i najduži lift u Evropi.

Stanica Zoloti Vorota u Kijevu

Riječ je o stanaci koja je djelo čitavog niza umjetnika koji su stanicu ukrasili složenim mozaicima koji se prostiru duž stubova i površina. U kombinaciji sa lusterima i svijećnjacima stvara se utisak veoma elegantnog prostora.

Albejt u Šangaju

Albejt je više turistička atrakcija nego stanica. Putnici sa ove stanice kreću kroz tunel prokopan ispod reke Huangpu dok ih bombarduju nevjerovatni audio vizuelni efekti.

Ulaz u Palais Rojal kod Luvra (Pariz)

Ulaz o ovu metro stanicu ukrašen je radom Žan Mišela Otoneijela, koji je razobojne perle spojio u složen i prelijep dizajn.

Koje god da je doba godine, i kolika god da je gužva u blizini Luvra, najpoznatijeg muzeja na svetu, teško da će ulaz u ovu stanicu metroa ostati neprimjećen. Ponekad se stopi sa obližnjim krošnjama, ali to samo još više naglašava njegovu neobičnost.

Majakovskaja stanica (Moskva)

Ova stanica se smatra za jednu od najljepših na svijetu. Ukrašena je mermerom, čelikom i lampama skrivenim u ovalnim nišama na tavanici, koja je takođe ukrašena malim panelima umjetnika Aleksandra Dejneke.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog