Vijesti

Glas za Poplašena Podžiću došao glave?

Nakon velikog pritiska članstva i stranačkih organa, Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (DF), za 27. decembar zakazao je sjednicu Glavnog odbora (GO), na kojoj će ključna tačka dnevnog reda biti glasanje o nepovjerenju generalnom sekretaru Sifetu Podžiću, saznaju "Nezavisne".

Sjednica je zakazana jer DF već neko vrijeme prolazi kroz unutrašnju krizu, koja datira još iz perioda razlaza sa SDA te izlaska iz federalne vlasti, a kulminirala je nedavno. Naime, mnogi uticajni članovi iz Predsjedništva i GO ne mogu da pređu preko Podžićeve podrške Nikoli Poplašenu, odlikovanom četničkom vojvodi, inače univerzitetskom profesoru, za članstvo u Upravnom odboru Agencije za visoko obrazovanje.

Kako će se kriza završiti - biće poznato nakon sjednice 27. decembra, a naša saznanja o zakazivanju sjednice GO potvrdio je i sam predsjednik ovog tijela Goran Bulajić koji, pak, ističe da još nije utvrđen dnevni red.

"Jasno je da će se pričati i o slučaju Sifeta Podžića, ali još nije poznato kako će se zvati ta tačka i kako će ona biti definisana. DF je mlada stranka i DF, logično, prolazi kroz određene procese. Demokratija je čudna stvar", ističe on.

Da kriza koja drma DF nije nimalo naivna, potvrđuje i pismo kojim je 11 članova Općinskog odbora Tešanj zastražilo ispisivanje iz stranačke evidencije zbog "nedemokratske prakse i procedura i grubog kršenja stranačkog statuta".

Kako je procurilo, članovi OO Tešanj doveli su u pitanje i rezultate glasanja nedavno završenog kongresa, zamjerajući da je izbor delegata, osim Podžića, vršio i "Mufid Lojo, osuđivani kriminalac", koji je, zanimljivo, nakon kongresa naprasno "nestao" iz stranke?!

O sjednici GO juče nije mogao više da kaže ni Dženan Đonlagić, jedan od potpredsjendika i šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkog domu Parlamenta FBiH, navodeći da još nije definiran dnevni red.

"Ne bih ništa govorio ni iznosio svoj stav prije sjednice. Zaista ne bih na tu temu prije zvaničnog zasjedanja organa stranke, odnosno Glavnog odbora", rekao je Đonlagić.

Juče smo pokušali da dobijemo i stav samog Podžića, ali on cijeli dan nije odgovarao na naše pozive.

Ni Komšić, koji odranije ima izgrađen stav "da Podžićev glas Poplašenu nije razlog za njegovu ostavku", također nije odgovarao na naše pozive.

Nema nikakve dvojbe da će narednih nekoliko mjeseci uveliko odrediti poziciju DF-a i njegovo konačno profiliranje na političkoj sceni. Naime, ključni bi mogli da budu naredni lokalni izbori u kontekstu mogućeg "zbijanja redova" sa SDP-om, budući da je DF, kao ranije i SDP, djelimice kompromitirao vlastitu ideologiju ulaskom u vlast sa partijama desnog centra. U tome će, nesumnjivo, ključnu ulogu odigrati sam lider Željko Komšić.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog