Intervju

Mnogi "stručnjaci" su govorili "zbogom Evropo". Igramo bez pritiska i bez predaje, kaže predsednik kluba posle plasmana među 16 najboljih

Čović: Rekli smo da ništa ne menjamo i Zvezda je ostvarila najveći uspeh

TRENUTAK kada je Bajern imao 11 poena prednosti u odlučujućoj utakmici za plasman u top 16 fazu, bio je paradigma ovosezonskog nastupa Crvene zvezde u Evroligi. U ogromnoj manjini ostali su oni sa verom u preokret, kao i posle ubedljivih gostujućih poraza od Reala i Himkija, ili od Fenerbahčea u Beogradu. Među njima nisu bili igrači i stručni tim crveno-belih, koji su u nikad težim okolnostima drugi put zaredom ugrabili kartu za društvo 16 najboljih u Evropi.

Posle još jedne raskošne košarkaške predstave u "Pioniru", o tome i o top 16 ambicijama, za "Novosti" govori predsednik Zvezde Nebojša Čović...

- Ovo je najveći uspeh od sezone 2011/2012. kada smo krenuli u oporavak kluba. Imali smo najtežu grupu i dogodilo nam se nešto što se retko događa - ušli smo u seriju povreda, otišao je veliki broj igrača iz prošle sezone, neki od novih su se uklopili, a neki nisu. Loše smo startovali, što je dalo prostor nestrpljivima da nas napadaju sa svih strana. Nezapamćena je ta količina pljuvačke u kolumnama, izjavama, raznim emisijama. Trener je smenjivan svakodnevno, odvođeni su i dovođeni igrači. Nije naša filozofija "što na um to na drum", rekli smo da skoro ništa nećemo menjati i utoliko mi je draže zbog plasmana u najboljih 16, i to u sezoni koja donosi mnoge organizacione promene u svetlu odnosa Evrolige i FIBA.

* Može li ovaj rezultat da ima uticaja na to da ABA liga dobije jedno mesto u smanjenoj Evroligi?

- Kako da ne. Zvezda je bila lider u formiranju nove ABA lige, za koju očekujem da bude mnogo zdravija od prethodne. Crvena zvezda je i više od regionalnog lidera. Kada pogledate "Pionir" u mečevima sa Realom, Himkijem i Bajernom, ili "Arenu" kada smo igrali sa Uniksom i Budiveljnikom, pitate se ko to ima u regionu? Košarka se i igra zbog navijača, čijim sam ponašanjem izuzetno zadovoljan. Utakmica sa Bajernom protekla je bez greške, bez ijedne uvrede, žao mi je samo što neki sa ulaznicama nisu uspeli da uđu u dvoranu. Radićemo na tome da se takve stvari ne događaju.

* Slažete li se sa trenerom Dejanom Radonjićem da se sada već može govoriti o Zvezdinom sistemu?

- I pre dve godine samo spletom okolnosti nismo ušli u top 16. Imali smo četiri pobede, a podsećam da su neki prošli sa tri. Pravili smo sistem, delom naslonjen i na FMP, iz koga su izlazili mladi igrači. Nisu sa neba pali Gudurić, Rebić, Tejić, Simanić. Nažalost, jedan ružan menadžerski lobi odveo je Ristića u Ameriku. Pokazali smo stabilnost i kada smo gubili utakmice sa 27 i 38 razlike, kada su mnogi "stručnjaci" govorili "zbogom Evropo". ABA liga ostaje naš prioritet i borićemo se za njenu regularnost po svim osnovama.

* Može li učešće u top 16 da utiče na rezultate u ABA ligi?

- Može, ali mislim da smo dovoljno iskusni da odgovorimo na te izazove. Učešće u top 16 je važno, ali ne po svaku cenu. Igraćemo bez pritiska, naravno, nećemo se predavati i trudićemo se da ostvarimo što bolji rezultat.

* Kako vidite konkurenciju u top 16 grupi, u kojoj su tri turska tima (Efes, Fenerbahče, Darušafaka, Panatinaikos, Unikaha, Lokomotiva, Cedevita)?

- Mi volimo Turke i oni vole nas. Nekako smo istorijski povezani. Interesantna grupa, mnogi govore da je slabija od druge, ali u ovoj fazi nema slabih timova. Zadovoljan sam grupom, a ne bih imao ništa protiv i da smo u drugoj.

* Interesantno je i to što su u grupi timovi dvojice bivših i aktuelnog selektora - Obradović (Fener), Ivković (Efes) i Đorđević (Panatinaikos).

- Srpski treneri su najbolji, Pešić je takođe među najboljima. Hvala mu, videlo se da je srećan zbog Zvezdine pobede. Dobri smo prijatelji, a pokušaj psihološke pripreme za ovu utakmicu sastavni je deo njegovog posla.

DANI DO PROMENA

SIGURNO je da se Izraelac Gal Mekel više neće vraćati u tim Crvene zvezde, a sudbina Amerikanca Rajana Tompsona biće poznata narednih dana.

- Eventualne promene u timu spadaju u domen posla stručnog štaba, a sa upravom se usaglašavaju finansijske mogućnosti. U narednim danima obavestićemo javnost o svemu, siguran sam da će svi biti zadovoljni - konstatuje Čović.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog