Intervju

Stefan Stamenkovski: Radimo na tome da ozvaničimo odbore Zavetnika u gradovima i opštinama RS

Ovom prilikom razgovarali smo sa predsjednikom političke organizacije "Srpski sabor Zavetnici" Stefanom Stamenkovskim, koji zajedno sa organizacijom na kojoj je na čelu, u posljednje vrijeme sve više dolazi u žižu javnosti u Republici Srpskoj zahvaljujući svojom patriotskom retorikom i djelima.

Ko su Zavetnici i kako su pozicionirani na ideološko-političkom spektru?

Suverenizam i nacionalno odgovorna politika su temelji našeg političkog pravca. Vjerujemo da je srpskom narodu neophodno da prevaziđe stereotipne vještačke ideologije koje su prouzrokovale duboke diobe i ostavile nesagledive posljedice na prilike u državi i društvu. 

Na prvom Kongresu pokreta usvojili smo suverenističku platformu koja podrazumijeva očuvanje teritorijalnog integriteta i vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Kao politička organizacija evroskeptične orijentacije, nismo pobornici postojećeg političkog koncepta EU čiji je konačni cilj potpuna negacija nacionalnog suvereniteta srpske države i njeno golo ekonomsko porobljavanje.

Skoro četiri godine djelujemo kao samostalna politička snaga koja je u Srbiji prepoznatljiva po konkretnim aktivnostima i otvaranju suštinskih pitanja, zbog čega nam se pridružuje sve veći broj građana.

Pozvani ste na godišnjicu obilježavanja dana RS. S obzirom da vam je sjedište u Beogradu, čime ste zaslužili da budete na ceremoniji u Banjaluci? 

Prošle godine, tokom izborne kampanje u Republici Srpskoj, upozorili smo na pokušaj sprovođenja „obojene revolucije“, sa krajnjim ciljem destabilizacije Srpske i slabljenja njene samostalnosti. Sličan scenario, režiran u centrima Zapada, a sproveden preko mreže nevladnih organizacija i kontrolisane opozicije, imali smo u Srbiji 5. oktobra 2000. godine. 

Prethodnih dana vodili smo kampanju „Sačuvajmo Republiku Srpsku“, koja je u Srbiji naišla na odličan odjek i pokazala veliki stepen svijesti našeg naroda o neophodnosti podrške Srbima zapadno od Drine. Naravno, povod su sve jači pritisci pojedinih zapadnih centara moći i centralističih vlasti u Sarajevu da se sprovede unitarizacija BiH. Velikim skupom u Beogradu, na kome su učestvovale i brojne javne ličnosti poslali smo poruku solidarnosti rukovodstvu i narodu Republike Srpske. 

Na pokušaje da se Republici Srpskoj zabrani obilježavanje Dana Republike Srpske i njene krsne slave, odgovoreno je na najbolji način – najvećom proslavom naroda i državnog rukovodstva.

Da li planirate da osnujete ogranak Zavetnika u RS i ako da, kada to možemo očekivati?

Zavetnici će se uvijek truditi da budu jedan od stubova očuvanja Republike Srpske, ali i da njene građane uključe u ključna nacionalna i državna pitanja u Srbiji. Naši članovi iz Srpske učestovali su u kampanji „Srbija nikada u NATO“ koju smo pokrenuli početkom prošle godine. Oni su zastupljeni i u najvišim organima naše političke organizacije. Radimo na tome da uskoro ozvaničimo odbore u gradovima i opštinama Republike Srpske.

Veliki ste kritičar i vidljivo je da imate oštre animozitete prema trenutnoj vlasti u Srbiji. Zašto?

Pored niza potpuno pogrešnih političkih odluka na spoljnom i unutrašnjem planu, loših kadrovskih rješenja, sveopšte izdaje nacionalnih interesa i zavođenja diktature u kojoj se vrši politički progon neistomišljenika, ono što Zavetnici najviše kritikuju je pokušaj promjene svijesti i mentaliteta srpskom narodu. Slobodarski i državotvorni identitet srpskog naroda našao se na udaru onih koji pokušavaju da na Balkanu suverene države pretvore u protektorate.

Nedavnim otvaranjem Poglavlja 35 u procesu pristupanja EU, Srbija je dopustila Briselu da je uslovi tzv.normalizacijom odnosa sa lažnom državom Kosovo, što suštinski znači priznavanje samoproglašene tvorevine za susjednu državu. Umjesto da otvoreno predoči građanima o čemu je riječ, vlast u Srbiji slavila je ultimatume.

Uporedo se vodi i proces približavanja Srbije NATO paktu, a veliki korak ka tome bilo je potpisivanje IPAP sporazuma u martu prošle godine. Uz najveće počasti u Srbiji se dočekuju oni koji su rušili njene mostove i bolnice, ubijali civile i podržavali terorističke formacije na KiM.

Nedavno je usvojen i Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se omogućava stranim kompanijama da uzimaju u višedecenijski zakup najplodnije oranice, a srpski seljak dovodi u status nadničara na sopstvenoj zemlji.

Smatramo da je neophodno da se državno rukovodstvo odgovornije postavi prema pitanju Republike Srpske i da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma zauzme jasan stav i iskoristi svoju poziciju da ne dozvoli dalje urušavanje samostalnosti Republike Srpske.

Kako izgledaju rješenja koja vi nudite?

Na Kongresu je jednoglasno usvojena politička i programska platforma, u čijoj su izradi učestvovali savjeti i radna tijela stručnjaka iz različitih oblasti.

Srbiji je hitno potrebna promjena pogrešnog privrednog koncepta, kao i rasvjetljavanje procesa pljačkaške privatizacije i hitno donešenje niza odgovarajućih zakona. Takođe, hitno se moraju utvrditi odgovorni sa sklapanje nepovoljnih aranžmana sa Svjetskom bankom i MMF.

Produbljivanje ekonomskih i političkih odnosa sa Ruskom Federacijom i njenim saveznicama, naročito u okviru saradnje sa Razvojnom bankom BRIKS-a je od suštinskog značaja za obnovu srpske privrede.

Naš stav po pitanju očuvanja državnih granica je jasan – o suverenitetu se ne pregovara! Pitanje južne srpske pokrajine mora se hitno vratiti pod okrilje UN gdje Srbija ima svoje saveznike.

Planirate li se kandidovati na sljedećim pokrajinskim izborima?

Pripremamo se za predstojeće izbore na svim nivoima, a poseban značaj pridajemo izborima u pokrajini Vojvodini, koja se nalazi na velikom udaru zapadnih i hrvatskih obavještajnih struktura.

Pokušaji da sjeverna srpska pokrajina postane nova instant država na Balkanu su očigledni. Nevladine organizacije od Fonda za otvoreno društvo, koji je nedavno zabranjen u Ruskoj Federaciji, do Nacionalne zadužbine za demokratiju, aktivno rade u pokrajini na daljem rasparčavanju Srbije.

Mi zapažamo proces neoustaštva sa pretenzijama na Vojvodinu, u kojoj se kupovinom najplodnije srpske zemlje i poljoprivrednih kombinata vrši ekonomska kolonijalizacija pokrajine. 

Namjera je da se u nekoliko faza Vojvodina suštinski odvoji od ostatka Srbije i u narednom periodu očekujemo veće pritiske kako spolja, tako i iznutra, od strane onih koji su nižerazredni predstavnici zapadnih interesa u Srbiji. 

Spremni smo da se tome suprostavimo i da otvorimo sva ta pitanja, ukoliko dobijemo povjerenje građana za ulazak u pokrajinsku skupštinu. Jedna od ključnih tema koje će Zavetnici apostrofirati je nasilno otimanje poljoprivrednog zemljišta zadrugarima u Vojvodini. Mi smatramo da je neophodno da se takva nepravda ispravi i da se zemlja vrati u ruke onima koji je obrađuju! Obnova srpske privrede je u rukama naših domaćina, a ne stranih investitora koji Srbiju žele da pretvore u koloniju.

Da li ćete se kandidovati na sljedećim parlamentarnim izborima i da li imate nekog koalicionog partnera u vidu?

Parlamentarni izbori u Srbiji su sve izvjesniji i mi smo potpuno spremni da nastupimo kao nova politička snaga nekompromitovanih ljudi, od znanja i integriteta.

Naravno, uvijek smo jedinstvo isticali kao primarni srpski cilj, pa smo otvoreni za razgovore sa patriotskim strankama i pokretima.

Razgovarao: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog