Zanimljivosti

Ovako je izgledao Avganistan prije dolaska talibana (FOTO)

Na ovim fascinantnim fotografijama iz 1960-ih može se vidjeti Avganistan koji je svjetlosnim godinama daleko od ratom razorene zemlje kakav je danas.

Ovu interesantnu kolekciju napravio je profesor dr. Bil Podlič iz Arizone koji je odlučio da ostavi život u Americi i otputuje u Kabul sa suprugom Margaret i dvjema kćerkama.

Same fotografije prikazuju miroljubivi Avganistan koji je uveliko bio pro-zapadno orijentisan, totalnu suprotnost onoga šta je sada.

Idilični snimci su nastali 1967 u vrijeme kada je profesor, radeći pri Unesko-u, dobio posao u Višoj učiteljskoj školi u Kabulu.

Uspostavljajući dobre odnose sa tamošnjim stanovništvom, ovaj fotograf-amater je odlučio da i na ovaj način dokumentuje njihov način života.

Na nekim slikama se mogu vidjeti dječaci kako se igraju u rijeci, djevojke kako se smiješe na časovima, ako i muškarci dok se odmaraju.

Druge pak prikazuju šarene pijace, vrtove prepune raznobojnog cvijeća, pa čak i dječaka kako ukrašava kolače.

Na mnogim fotografijama je prikazana i porodica Podlič  dok je u to mirno vrijeme u uživala u životu u Kabulu.

Dok su živjeli u Avganistanu, kćerke profesora Podliča su pohađale Američku međunarodnu školu u koju su išla i djeca drugih stranaca koji su živjeli tamo.

Jedna od kćerki, Peg, kaže da su ove slike za nju neprocjenjive.

"Kada gledam tatine fotografije sjetim se Avganistana kao zemlje sa hiljadugodišnjom istorijom i kulturom", rekla je Peg Podlič za Denver Post. "Svaki put kada gledam i slušam o patnjama i ratu koji već  godinama bjesni Avganistanom, osjetim neki grč u želucu."

Pegin suprug Klejton Erston, koji je odmah prepoznao istorijsku vrijednost ovih fotografija, sada vodi računa o ovoj nevjerovatnoj kolekciji.

"Mnogi Avganistanci su na našem sajtu komentarisali zahvaljujući nam za fotografije koje prikazuju njihovu zemlju kakva je bila prije 33 godine", rekao je on.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog