Vijesti

AFERA 62: Katastrofalne mjere u gazdinstvima po leđima poljoprivrednika

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Afera „Šezdeset dva“

„Propast obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava!“

Projekat obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna, pokrenut 01.11.2013. godine, doživio je fijasko. Iako se poljoprivrednici i dan danas mogu registrovati u poslovnicama Agencije za posredničke i finansijske usluge, niko od njih ne zna šta ih očekuje nakon registracije, kada je u pitanju uplata doprinosa, što mogu da „zahvale“ nesposobnosti resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Gromoglasno najavljivana obnova registracije, koja je trebalo da zamijeni registraciju započetu 2008. godine, kreirana je sa ciljem da se „težište podrške iz agrarnog budžeta prvenstveno usmjeri na one mjere kojima se daje veća podrška proizvodnji u vidu podizanja obima, kvaliteta i promjene strukture proizvodnje“. Ukratko, mjere agrarnog budžeta i u Pravilniku o podsticajima trebalo je da se razvrstaju posebno za komercijalna, a posebno za nekomercijalna gazdinstva.

Sve je to bilo lijepo zamišljeno, ali su praktični rezultati obnove registracije katastrofalni! Povećanja obima i kvaliteta proizvodnje nema! To se može zahvaliti neprincipijelnosti Ministarstva poljoprivrede i loše pripremljenim Pravilnicima o podsticajima za 2014. i 2015. godinu, koji nisu dale rezultate očekivane obnovom registracije gazdinstava.

Do početka 2016. godine obnovu registracije izvršilo je oko 30.000 gazdinstava, što je za 5.000 manje, u odnosu na stari Registar. Međutim, katastrofa se ogleda u tome što je nekomercijalnih gazdinstava više od 25.000, a komercijalnih, nešto manje od 5.000!!! Kako se može očekivati povećanje proizvodnje, kvaliteta proizvoda, prinosa i uopšte brži razvoj agrara u RS sa svega 16 % registrovanih poljoprivrednih gazdinstava?

Još jedan dokaz nesposobnosti vladajućeg režima i njegove želje da, usljed nedostatka novca, pljačka narod svim sredstvima je u činjenici da su, donedavno, nakon izvršene obnove registracije, nosioci komercijalnih gazdinstava, bili obavezni, mjesečno, plaćati doprinose za penziono (74 KM) i zdravstveno osiguranje (48 KM) čak i ukoliko su prethodno zdravstveno osigurani po drugom osnovu (zaposleni, penzioneri), što nema nigdje u regionu i svijetu. Nosioci nekomercijalnih gazdinstava trebalo je da plaćaju 48 KM za zdravstveno osiguranje. Za godinu dana, od decembra 2013. do decembra 2014. godine, poljoprivrednici su za osiguranja uplatili u budžet RS svega oko 350.000 KM!

Ništa novo neće donijeti ni „kozmetičke“ izmjene Zakona o doprinosima od 04.12.2015. godine. Komercijalna gazdinstva, umjesto 123 KM, mjesečno bi trebalo da plaćaju 118 KM, a nekomercijalna 29 KM. Suština je u tome što ogromna većina poljoprivrednika nema dovoljno novca za uplatu doprinosa jer su podsticaji resornog Ministarstva neredovni i nedovoljni za opstanak na tržištu. Poljoprivrednike niko ne kontroliše i ne znaju kada će morati početi da uplaćuju doprinose i da li će morati da ih uplaćuju retroaktivno, kao i zašto im se isplaćuju podsticaji, ako nisu ispunili obaveze u vidu uplate doprinosa?

Neopravdano je što su uopšte dovedeni u takvu situaciju i što duple doprinose treba da uplaćuje neko ko je već osiguran i ko se ne bavi samo poljoprivredom!

Izvor: pdp.rs.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog