Banja Luka

Javašluk na Pravnom fakultetu u Banjaluci: Postoji li uopšte potreba za konkursima?

U javnosti se stiče utisak da su konkursi za prijem saradnika/asistenata na Pravnom fakultetu u Banjaluci postali bespotrebni, jer komisije u svojim izvještajima postupaju kako žele, a da stvar bude još gora, i zakon im to dozvoljava.

Tipičan primjer za to je Izvještaj Komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje za užu naučnu oblast Krivično pravo i krivično procesno pravo, koji možete pogledati ovdje. 

U ovom izvještaju Komisija je „dala prednost“ izvjesnoj Oliveri Ševo, koja je po broju bodova bila na nevjerovatnom petom mjestu, od 14 prijavljenih kandidata, a ispred Ševo su bili Maja Mirković (koja je imala čak 5.6 bodova više od petoplasirane), Sanja Đaković, Bojan Pepić i Irena Radić. Primjera radi, 5.6 bodova odgovara stručnoj djelatnosti realizovanja međunarodnog stručnog projekta u svojstvu rukovodioca projekta ili stručnoj knjizi izdatoj od međunarodnog izdavača, što izabrani kandidat očigledno ne posjeduje.  

U navedenim razlozima za ovu odluku se kaže da „na osnovu rezultata intervjua i drugih okolnosti koje je Komisija cijenila, Komisija je dala prednost kandidatkinji Oliveri Ševo“. Ovdje se postavlja pitanje: Ako je intervju već bodovan, odnosno uračunat, te ulazi u ukupan broj bodova (što po informacijama iz Izvještaja nije slučaj), kako se na osnovu intervjua mogla donijeti ovakva odluka? Sa druge strane, ako intervju ne ulazi u bodovanje, kako je moguće da napravi bodovnu razliku? Da ne pominjemo koje su to „druge okolnosti“. Te druge okolnosti u konkretnom slučaju odnose se na nagrade i osobine u besjedništvu, što svakako nije u rangu npr. stručne knjige izdate od međunarodnog izdavača.

Komisiju su sačinjavali prof. dr Stanko Bejatović i prof. doktor Ivanka Marković iz Banjaluke i prof. dr Milan Škulić iz Beograda. Redakcija Frontala je nekoliko puta pokušala stupiti u kontakt sa članovima komisije iz Banjaluke, no oni nisu odgovarali ni na zvanične mejlove koje smo upućivali fakultetu, ni na lične mejlove koji se nalaze na sajtu fakulteta. Kada smo ih pokušali kontaktirati telefonskim putem, bili su nedostupni. 

Ovakav izvještaj je kasnije prošao Senat Univerziteta koji je donio Odluku o izboru u zvanje saradnika, koja je naravno bila u skladu sa Izvještajem Komisije. 

Ipak, potrebno je reći  i da sam Pravilnik o postupku i uslovima izbora nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Banjoj Luci ostavlja prostor za ovakve manevre, jer je pravno je dozvoljeno da Komisija za izbor u zvanje nastavnika/saradnika predloži kandidata sa manjim brojem bodova, ali u izuzetnim slučajevima (čl. 34 st. 3).

Ovo nije izolovan slučaj, pa će naša redakcija nastaviti sa razotkrivanjem sumnjivih konkursa na Pravnom fakultetu u Banjaluci. 

Nastaviće se...


Autor: Nemanja Matrak
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog