Vijesti

Vlasenica: Vlada uništila ski-centar

"Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja", navodi se u saopštenju te stranke.

AFERA „Osamdeset sedam“

„Ski-centar Igrišta, Vlasenica“

Devastirani ski-centar Igrišta, kod Vlasenice, koji je nekada bio jedan od najvećih ski-centara, Vlada RS je kupila 2008. godine, navodno da ga spasi i uložila novac u renoviranje, a centar je poslije toga – propao! Radnici su otpušteni, a ono što je ostalo završilo je na sudu.

Jedan od najpoznatijih ski-centara, koji je počeo sa radom 1985. godine, sa velikim kapacitetima i ski-stazom od preko šest kilometara, danas je prepušten vandalizmu i propadanju. Na skijalištu su poskidane žice i koturovi na ski-liftovima, elektromotori, sva ski-oprema, a devastirani su skoro svi objekti.

Ski-centar Igrišta, koji je s radom počeo u februaru 1985. godine, u svom sastavu ima hotel “Panoramu” i Sportsko-rekreativni centar “Jezero”, a s problemima se muči već duži period.

Vlada RS je 2008. godine kupila imovinu propalog hotelsko-turističkog preduzeća “Zvijezda” iz Vlasenice i formirala Akcionarsko društvo “Igrišta”, kada su neki od kapaciteta djelimično renovirani.

Ski-centar je radio sve dok u februaru 2012. godine nije pukla sajla na liftu ‘Tanjir’, koji spaja najnižu i najvišu tačku ski-centra. Nakon toga, nekoliko vikenda radili su samo liftovi i kapaciteti na lokaciji Javorova poljana, a poslije toga ski-centar više nije bio u funkciji i tako je do danas. U toku narednih godina sve što je moglo biti pokradeno je, nestalo ili razrušeno.

Hotel “Panorama”, koji se nalazi u sklopu centra, zaključan je, a istu sudbinu ubrzo je doživio i SRC “Jezero”

Vlada RS je podnijela prijedlog za pokretanje postupka likvidacije nad AD “Igrište” Vlasenica, jer društvo ne obavlja turističko-ugostiteljsku djelatnost i nije aktivno niti likvidno već duži niz godina. Posljednji finansijski izvještaji društva sačinjeni su za 2011. godinu.

Po mišljenju Investiciono-razvojne banke RS iz 2015. godine, nisu stvorene pretpostavke za nuđenje na prodaju akcijskog kapitala “Igrišta” Vlasenica. Ukazali su da je upitno da li bi bilo zainteresovanih kupaca za državni kapital u AD “Igrišta” Vlasenica, te da je svrsishodnije odmah status ovog društva riješiti pokretanjem postupka likvidacije.

Poreska uprava RS je protiv „Igrišta“ pokrenula postupak prinudne naplate, a ukupan dug iznosi 237.460,13 KM. Likvidacioni postupak nad AD “Igrišta” Vlasenica je u toku i sprovodi se pred Okružnim privrednim sudom u Istočnom Sarajevu.

Ovo je još jedan od sramnih poteza Vlade koji je koštao građane Republike Srpske - navodi se u saoštenju PDP-a.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog