Vijesti

Drugi dan razgovora ministara pravde u BiH

Šesti sastanak ministara pravde u BiH, u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu, danas će biti okončan u Banjaluci.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je juče u Banjaluci da se Srpska zalaže za jasno utvrđivanje nadležnosti Suda BiH, odnosno da ne bude elemenata proširene nadležnosti ove institucije.

Kasipović je naveo da je iz argumenata koje ima Republika Srpska vidljivo da je dosadašnja primjena proširene nadležnosti Suda BiH problematična. "To je potvrđeno i analizom o realizaciji proširene nadležnosti, koju je 2014. godine sačinio Visoki sudski i tužilački savjet BiH", rekao je Kasipović novinarima.

On je pojasnio da bi Sud BiH trebalo da bude nadležan za djela propisana Krivičnim zakonom BiH i zakonima koje je usvojio parlament BiH. "Nama je prihvatljivo osnivanje višeg suda BiH, ali kada riješimo pitanje nadležnosti Suda BiH. Ukoliko ne riješimo pitanje nadležnosti, onda nema osnivanja višeg suda", poručio je Kasipović. Ministar pravde u Savjetu ministara BiH Јosip Grubeša rekao je da je sporna proširena nadležnost Suda BiH. "Vjerujem da ćemo razgovorima i kompromisima postići određeni dogovor. Za 14 godina postojanja Sud BiH je 14 puta koristio mogućnost proširene nadležnosti, a ovo pitanje što preciznije moramo regulisati u narednom periodu", dodao je Grubeša.

Osim Kasipovića, učesnici sastanka su i ministar pravde BiH Јosip Grubeša, ministar pravde FBiH Mato Јozić, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH Safet Pizović i predstavnik Evropske komisije.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog