Svijet

Lavrov: Ako Finska uđe u NATO, slijedi vojni odgovor

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da baltičke zemlje nisu pokazale nikakavu zahvalnost prema Moskvi koja im je "dozvolila da mirno odu" poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Lavrov je u intervjuu za švedski list Dagens Nyheter istakao primjer Litvanije kao "najagresivnije i najviše neprijateljski raspoložene zemlje prema Rusiji", koja "gura NATO u antiruskom pravcu".

Ruski ministar je rekao da su mu njegove kolege u NATO-u jednom prilikom rekle da će se Estonija, Latvija i Litvanija "smiriti" kad uđu u Alijansu, što su učinile 2004. godine.

Te zemlje su se priključile NATO-u, ali se nisu smirile, posebno nije naš litvanski komšija, dodao je Lavrov.

Šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus ocijenio je izjavu Lavrova kao "čistu propagandu" i da njegova zemlja "nije rusofobina", već pravi razliku između Rusije i Kremlja, odnosno političara koji vode tu zemlju navodeći da se za Litvaniju prije može reći da je "fobična prema Kremlju".

Lavrov je upozorio i vojno neutralne susjedne zemlje da će Rusija "vojno odgovoriti", ako se te zemlje budu priključile NATO-u.

Poslije te izjave oglasio se tim finskih stručnjaka, koji je upozorio vladu u Helsinkiju da se može očekivati "žestoka reakcija" Rusije ako bi, sada neutralna Finska, odlučila da se priključi NATO-u.

Teško je predvidjeti koje bi kontra mjere ta zemlja (Rusija) preduzela", naveo je finski tim stručnjaka. Finska i Švedska produbile su posljednih godina partnerstvo s NATO-om ali nijedna zemlja nije tražila članstvo, djelimično i zbog zabrinutosti od ruske reakcije.

Izvor: RTRS 
Izvor: RTRS 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog