Vijesti

Sjednica NS RS počela vatreno: Opozicija napustila zasjedanje, ne dozvoljavamo privatizaciju "Ljubije"

12. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske danas je počela vatreno. Poslanici opozicije, u prvom redu Vukota Govedarica iz Srpske demokratske stranke i Adam Šukalo iz Stranke napredna Srpska, ukazali su na nepoštovanje poslovnika i tražili od Vlade da tačku dnevnog reda koja se tiče prodaje Rudnika željezne rude „Ljubija“ skine sa dnevnog reda.

„Želim da upozorim Vladu na kršenje poslovnika prilikom upućivanja zakona u NS RS po hitnom postupku, a potrebe za ovakvim postupkom nema. Time Vlada želi da sakrije svoju nesposobnost, a kakve probleme to prouzrokuje vidjeli smo u prethodnom periodu“, izjavio je Govedarica. 

Poslanik SNS-a Adam Šukalo smatra da je sam čin privatizacije nelegalan i apostrofirao član 21. Ugovora o privatizaciji „Ljubije“ za koji Šukalo tvrdi da je prekršen. 

"Želim da upozorim NS da upozori Vladu na tačku dnevnog reda o prodaji 64 odsto akcija Rudnika željezne rude „Ljubija“ učinila protivzakonitu aktivnost i dovela poslanike u zabludu. Ta zabluda se tiče privatizacionog ugovora, odnosno činjenice da Vlada nije ispoštovala ugovorne odredbe. Vlada RS želi da ozvaniči politički dil predsavnika DNS-a i SNSD-a, koji se tiče izvlačenja novca iz transfernih cijena“, rekao je Šukao i dodao da se akcije ne mogu ponuditi prije nego što Mital ne obavijesti da je odustao od kupovine i stoga, kako kaže, ovo predstavlja direktno kršenje odredbe ugovora o privatizaciji, tačnije člana 21. 

„Vlada želi ovu vrstu priče da podvali i proda novo prirodno bogatstvo. Mi nećemo dopustiti da se prirodna bogatstva rasprodaju i ovu tačku morate povući sa dnevnog reda“, kategoričan je Šukalo.

Opozicionari su napustili skupštinsku salu jer je po dnevnom redu predviđeno postavljanje pitanja premijerki Željki Cvijanović, a kako je rekao Govedarica, s obzirom na sam čin biranja skupštinske većine i afere „dva papka“ opozicionari ne žele diskutovati sa premijerkom. 

Autor: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog