Vijesti

Skupština traži izvinjenje: Intervju sa Čubrilovićem izmišljen

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nikada nije dao intervju magazinu „Faktor“, a intervju koji je objavljen u posljednjem broju tog lista od 23. maja 2016. godine je u potpunosti izmišljen, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

“Zbog grubog kršenja Kodeksa za štampu i Zakona o zaštiti od klevete Narodna skupština Republike Srpske zatražila je demanti i izvinjenje magazina „Faktor“ i uputila prigovor Vijeću za štampu. Riječ je o dijelovima intervjua koji je Nedeljko Čubrilović dao dnevnom listu „Fokus“ prije više od pet godina, u vrijeme dok nije obavljao funkciju predsjednika Narodne skupštine. Kako u navedenom tekstu nigdje nije navedeno da se radi o starom intervjuu, objavljenom prije više od pet godina u drugom listu, intervju objavljen u magazinu „Faktor“ smatramo izmišljenim sa ciljem obmanjivanja javnosti i svjesnog nanošenja štete predsjedniku Narodne skupštine”, rečeno je iz Skupštine.

U Skupštini tvrde da predsjednik Čubrilović nikada nije dao intervju listu „Faktor“, pa je objavljivanjem ovog intervjua, smatraju, na najgrublji način prekršena su sva načela pravednosti, istinitosti i pristojnosti, a javnost je svjesno obmanuta i zavedena lažnim i izmišljenim tekstom.

Ovaj intervju, kažu, predstavlja i kršenje ljudskih i građanskih prava predsjednika Narodne skupštine.

“Od Vijeća za štampu očekujemo da će u skladu sa svojim ovlaštenjima i standardima propisanim Kodeksom za štampu reagovati u interesu javnosti koja je obmanuta na najgrublji način.Poštujući i uvažavajući novinarske slobode, od medija očekujemo da poštuju zakone i kodekse kojima se definišu pravila i principi novinarskog rada u Republici Srpskoj i BiH u interesu javnosti na pravednu, tačnu i objektivnu informaciju”, zaključili su u Narodnoj skupštini RS.

Narodna skupština RS je uputila demanti magazinu “Faktor” na objavljeni intervju.

Magazin Faktor Zahtjev za demanti i izvinjenje 24.5.2016.

Takođe, iz Narodne skupštine upućen je prigovor Vijeću za štampu BiH u vezi sa spornim intervjuom.

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog