Banja Luka

Paprene kazne za neuređeno dvorište

Za tri godine Komunalna policija izdala je samo 12 prekršajnih naloga zbog zapuštenih dvorišta. To je premalo, tvrdi predsjednik mjesne zajednice Ada Vito Pejaković, jer su samo u Adi problemi na svakom ćošku. Već godinama zove komunalce i šalje slike,ali kaže slaba vajda.

“ Ne zna se čije je, ako kažemo Gradskoj upravi to je privatno, ako tražimo privatno odselio se čovjek. Dakle mi smo nemoćni da ljude odbranimo do zmija i tu je dole bilo prijava da su zmije ugrožavale stanovnike”, rekao je  Vito Pejaković, predsjednik MZ Ada.

U ulici Ada, u dvorištu napuštene kuće nikla je divlja deponija, a samo stotinak metara dalje živi  sama penzionerka udovica Seka. Kaže nema kakvih gmizavaca nema na obližnjem zemljištu. Kosidbu je plaćala iz svog đžepa, ali se šikara proširila. Čovjek čije je zemljište odavno se odselio. Čula je da će kazne biti visoke, što podržava.

“ Moje mišljenje je da bi ih trebalo kazniti pa nek’ dođu meni pa nek’ kažu da nisam u pravu to je bila fina livada tamo za pogledati, a sad postaje šuma”, rekla je mještanka Jovičić Veselka.

Da i od goreg ima gore uvjerili smo se u Vrbanji, tamo već godinama trunu balvani i skupljaju se gmizavci.

Nikome nećemo gledati kroz prste, uvjeravaju u komunalnoj policiji. Kada je u pitanju poljoprivredno zemljište tu je nadležna poljoprivredna inspekcija pri Gradskoj upravi,dok oni  kažnjavaju samo one koji ne održavaju dvorišta i tu su  kazne od 200 do čak 3000 maraka. Najveći problem predstavljaju im  dvorišta čiji vlasnici ne žive u Banjaluci.

“ Najčešći problem su napuštena dvorišta u dijelu gdje su nekada živjeli sadašnji povratnici koji povremeno borave i koji su nama nedostupni kao organu za vođenje postupka. Imamo problema kako da nađemo kontakt osobe po Banjaluci koji povremeno obilaze imanja i domaćinstva”, rekao je Milenko Letić, načelnik Odjeljenja komunalne policije.

Bez obzira na to šta je čija nadležnost, Letić poziva građane da budu savjesni i svaki komunalni problem prijave. Kontrole će biti pooštrene ,a oni koji ne budu održavali dvorišta neka se pripreme za paprene kazne.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog