Vijesti

SDS podržava sve što je u interesu Srpske

„Nisam dobio poziv za sastanak kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vezano za dogovore oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić gostujući večeras u emisiji "Puls" BN TV. On je ponovio da je u BiH i dalje na sceni opstrukcija pravosuđa, jer za neprocesuiranje svih afera ne postoji drugo objašnjenje.

Bosić je dodao da nije siguran da bi prisustvovao sastanku kod Dodika jer to nije prodiktivno.

„Dodik je odlučio da drži sve konce u svojim rukama i da se sve on pita“, tvrdi Bosić.

S druge strane SDS podržava sve što je u interesu Republike Srpske, pa tako i sve u vezi, kako ističe Bosić, ovog bitnog pitanja.

„Ovo je bitno pitanje jer će opredjeliti dalju političku scenu. Svi su bili za evropski put, a ako se sada kaže suprotno - to će dovesti do ogromne promjene političke situacije. Loptica će se prebaciti u ruke EU i oni će morati dati svoju procjenu situacije – da li su odbijeni ili postoji prostor za neke pregovore i dogovore“, naglašava Bosić za BN TV.

Mehanizam koordinacije i dalje je sporno pitanje u BiH. Bosić ističe da u BiH postoje političari kojima je u interesu da se stvara što više problema i da politička kriza bude što dublja.

„Takvi dobro plivaju u tim mutnim vodama jer se onda skreće fokus sa stvarnih živoptnih problema. Tada se pokreću nacionalne teme, a ne teme o pljački, teme o tome ko je ukrao koliko miliona KM. To tako funkcioniše već, možda, dvadeset godina.“

Cjelokupna situacija oko političkog neslaganja i nepovjerenja u vezi sa popisom stanovništva u BiH dovodi i do konstantnog pozivanja srpskih predstavnika da se povuku iz institucija BiH. Bosić odgovara da li je to kraljnji cilj.

„Moguće da jeste, jer postoji mnogo pokazatelja koji ukazuju na to. Postoje političke partije iz čijih stavova možete zaključiti da navijaju da se SNSD ubaci u skupštinsku većinu“, objašnjava lider SDS-a za BN TV.

Komentarisanje izjava ministra bezbjednosti BiH u SM Dragana Mektića od strane Tužilaštva BiH nije u redu, kaže Bosić i dodaje...

„To nije u domenu Tužilaštva BiH – da se oni mješaju u političke odnose, a evidentno je da se mješaju. Na kraju krajeva, poručujem im da ćemo se mi mješati i vršiti pritisak. Naš politički cilj je da izvršimo politički pritisak da institucije koje treba da se bore protiv kriminala i korupcije treba da rade svoj posao.“

Bosić istovremeno podsjedća na afere u koje je umješan i sam predsjednik Republike Srpske.

„Istina je da je Milorad Dodik duboko umješan u kriminal. Ja vjerujem i nastaviću da se borim da pravda počne da važi jednako za sve, čak više i žešće za one koji su odgovorni“, precizira Bosić.

Sve afere nisu procesuirane ili zbog nestručnosti pravosuđa, straha ili korumpiranostii. Četvrti razlog ne postoji jer, tvrdi Bosić, „pravosudni organi imaju svu potrebnu dokumentaciju i mogućnosti da se obračunaju sa krupnim kriminalom“.

Osvrćući se na predstojeće lokalne izbore, Bosić kaže, da će bitka biti teška.

„Glavna bitka će se prije svega voditi u Banjaluci. Ne mogu da prežalim što prije četiri godine nismo imali zajedničkog kandidata, jer da se to tad desilo, Ognjen Tadić bi sigurno pobijedio na predsjedničkim izborima koji su uslijedili i mi ne bi više pričali o ovakvoj situaciji“, podvlači predsjednik SDS-a u emisiji "Puls" BN TV.

Izvor: BN TV
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog