BiH

Dodik protiv bescarinskog uvoza iz Hrvatske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvrtak, 23. juna, kako se odlučno protivi sporazumu BiH s Evropskom unijom kojim bi se omogućio bescarinski uvoz iz Hrvatske u BiH utvrdivši kako EU pokušava zaštititi hrvatsku robu koju drži "nekonkurentnom".

Kada je Hrvatska postala članicom EU nametnuli su nam pristup koji je ova zemlja od nas ranije tražila, a to je da nemamo carina za uvoz hrvatskih proizvoda. Iz toga je vidljivo da Evropa želi pomoći Hrvatsku da svoju nekonkuretnu robu evropskom tržištu plasira ovdje što je nedopustivo - izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci. 

Kazao je kako vlasti RS nisu protiv evropskog puta BiH, no jesu protiv prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom na čemu insistira Brisel tražeči da Hrvatska u odnosu na izvoz u BiH ima isti status kao i druge države-članice Unije.

Prilagodba je neprihvatljiva zbog ogromne štete - kazao je Dodik koji je ranije iznio procjenu kako bi poljoprivrednici u BiH pretrpjeli štetu od najmanje 75 mil EUR, ukoliko bi se tržište te zemlje otvorilo za prehrambene proizvode iz Hrvatske bez plaćanja carinskih taksi.

Prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma činjenici da je i Hrvatska punopravna članica EU uslov je kojega BiH mora ispuniti kako bi Evropska komisija razmatrala njen zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU. Pregovori o tome su završeni i njihov ishod prihvatilo je Savjet ministara BiH, no postignuti dogovor mora potvrditi i Predsjedništvo BiH, a srpski član državnog vrha Mladen Ivanić odbija dati svoj glas bez saglasnosti Vlade RS.

Izvor: Indikator
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog