Republika Srpska

Politički krediti gase IRB Republike Srpske

Investiciono-razvojna banka ima ogromne probleme da naplati kredite i dugovanja koja prema njoj imaju firme kojima je IRB odobravala kredite ili kupovala obveznice nakon političkih pritisaka. IRB je tužila nekoliko firmi, ali bez efekta.

IRB ne može da naplati milionska potraživanja koja su na ime kredita u posljednjih nekoliko godina odobravana raznim privatnim licima i njihovim firmama. Neizmirene obaveze prema Investiciono razvojnoj banci trenutno iznose 81,6 miliona maraka.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske podnijela je tužbe protiv Robne kuće "Boska", "Farmlanda" i Olimpijskog centra "Jahorina". Prema podacima IRB-a, klijenti im za dospjela nenaplaćena potraživanja duguju gotovo 82 miliona maraka.

Posljednja u nizu tužbi IRB-a podnesena je protiv govedarske farme "Farmland" koja je posljednjih godina u izrazitoj milosti Vlade Republike Srpske zbog odličnih odnosa koje vlasnik te farme ima sa predsjednikom Republike. 

"Farmland" kod IRB-a ima dva kredita u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka. Nema zvaničnih podataka koliko je i da li je išta vraćeno. IRB je od Robne kuće "Boska" i pored upozorenja kupila obveznice u iznosu od gotovo 15 miliona maraka. Kupovina obveznica izvršena je nakon što je "Bosku" privatizovao konzorcijum "Delta Zekstra". 

IRB je BN televiziji ranije potvrdila da "Boska" na ime dospjelih, a nenaplaćenih obaveza duguje četiri miliona maraka. IRB je 2012. pred banjalučkim Okružnim privrednim sudom podnijela tužbu protiv "Boske". Za sada bez ijednog ročišta.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske zbog nevraćanja kredita tužila je i dobila presudu protiv firme "Unis" iz Dervente. 

Izvršni postupak je u toku. IRB potražuje dug i od firme "Ranči" iz Gradiške. Taj kredit isplaćen je putem "Bobar banke".

Izvor: BN
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog