Vijesti

Geneza propadanja Banke Srpske 1. dio

Da je poslovanje Banke Srpske dugo vremena bilo veoma sporno, pokazuje i ovaj tekst u kojem su hronološki poredani događaji koji su imali presudan uticaj na njeno (katastrofalno) poslovanje.

To se jasno vidi još od 2011. godine. 

Naime, u vremenu propadanja Banke Srpske (tadašnje Balkan investment banke), ona je donijela odluku da otkupi emitovane obveznice firme „Kaldera kompany“, čiji je vlasnik Milenko Čičić, poznatiji po nadimku Mića Kaldera. Ovaj Laktaški „biznismen“ tada je, uz puni servis državnih institucija, na tržište hartija od vrijednosti emitovao 7 miliona KM obveznica, koje su u kompletnom iznosu kupili „stručnjaci“ Balkan investment banke u julu 2011.godine.

Godinu i po poslije, u bilansu stanja BIB-a zaključno sa 31.12. 2012. godine prikazan je ukupan neto gubitak banke od 33. 634.083 KM, dok je ukupan osnovni kapital veći od neto gubitka za samo 1.365.917 KM.

Nakon ovakvih poteza i debakla sa Litvancima, BIB doživljava potpuni krah. 

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS-a je tada, po odluci Vlade, dokapitalizovala tu banku s 24 miliona KM, a ranije je kupila obveznice od šest miliona, tako da je ukupno uloženo 30 miliona KM novca poreskih obveznika. Svojevrsni bailout. 

Odluka da će dotadašnja Balkan investment bank, koju je preduzela Vlada Republike Srpske nakon što su prethodni ukrajinski vlasnici ostavili gubitke promijeniti naziv u "Banka Srpske" a.d. Banja Luka, donešena je u avgustu mjesecu 2013. na vanrednoj sjednici skupštine akcionara Balkan Investment Bank, na kojoj su izabrani i članovi Nadzornog odbora: Snežana Vujnić, Branislava Milekić, Radivoja Krčmar, Mladen Milić i Vojislav Blagojević. Pokazaće se da je ime Banke u potpunosti kompromitovano. Analogija je jasna. 

Nakon likvidacije Bobar banke, znalo se da je i Banka Srpske u lošoj situaciji jer je konstantno poslovala u minusu. Krajem 2014. predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, obećao je prodaju banke misterioznom investitoru sa zapada, a tada je rekao:

˝Očigledno je da mi ne možemo dugoročno obezbijediti stabilnost i ovo je bio jedini način. Kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru da u roku, kako je to predviđeno zakonom, dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra.˝ 

To se nikada nije desilo. 

Poslije dokapitalizacije od strane države, rukovodeće uloge u Banci preuzimaju Boris Knežević, izvršni direktor za prodaju i Dejan Radmanović, izvršni direktor za finansije na čelu sa direktorom Zdravkom Trivunčićem. 

Trivunčić je prije ovoga obavljao dužnost šefa šalter sale banke u Šipovu. Ovdje ne može a da se ne postavi pitanje da li je imenovanje Trivunčića za direktora Banke imalo veze sa činjenicom da je isti, kao i Snežana Vujnić, iz Šipova, odnosno da li je i ovo imenovanje bilo uslovljeno ličnim kontaktima i vezama? 


Boris Knežević, izvršni direktor za prodaju Banke Srpske februara 2014. izjavio je da je depozitni portfolio Banke Srpske u najizazovnijim trenucima rada Banke u 2013. godini bio apsolutno stabilan, a cilj Banke Srpske za 2014. godinu stabilan i uspješan rad, što znači da će Banka neminovno morati jačati i povećavati svoje tržišno učešće. Naredni period pokazao je sve osim vjerodostojnosti ovakvih izjava.

Ovdje imamo još jednu zanimljivost, a to je da su i ranije privredni subjekti (poput Nikole Tesle) na kojima se Knežević nalazio na rukovodećim pozicijama završili neslavno. 

 

Radmanović je jedno vrijeme bio privremeni upravnik i, kako smo rekli, izvršni direktor odnosno član uprave Banke Srpske.

 

Prema pisanju poslovnog portala Capital, tročlana Uprava Banke Srpske 2014. ovlastila je samu sebe da može samostalno odobravati kredite do 20 miliona KM, bez saglasnosti Nadzornog odbora ili prethodno pribavljenog pozitivnog mišljenje odjeljenja za rizike. Poređenja radi, Uprava IRB RS ima limit odlučivanja od 500.000 KM, a odluku o svakom kreditu iznad tog iznosa mora donijeti Vlada Republike Srpske kao Skupština akcionara IRB RS.

Novembra 2015., Agencija za bankarstvo Republike Srpske smijenila je direktora „Banke Srpske“ Zdravka Trivunčića zbog kršenja odluke Agencije kojom je banci bilo zabranjeno da prima depozite .

Trivunčić je prekršio nekoliko propisa i odluka, ali ova mu je bila najozbiljnija.

Kasnije se utvrdilo i da: „Banka ne ispunjava zakonske uslove za poslovanje koje je propisala Agencija za bankarstvo Republike Srpske, a njeni finansijski izvještaji ne daju istinit i objektivan prikaz stanja imovine i obaveza“. 

Ovo je zaključeno u revizorskom Izvještaju o poslovanju banke za 2014. godinu. Nezavisni revizor je Banci Srpske dao čvrsto i argumentovano negativno mišljenje sa nizom primjedbi na njeno poslovanje i friziranje poslovnih rezultata, od pogrešnih knjiženja, rezervacija, ispravki vrijednosti hartija od vrijednosti iz inostranstva, do procjene nenaplativosti kredita, neusklađenosti sa propisima Agencije, pa do procjene vrijednosti imovine, do čega nikada nije došlo. 

Evo kako izgleda vlasnička struktura BS danas: 


AKCIJSKI FOND RS AD BANJA LUKA 49,999983 %
 
FOND ZA RESTITUCIJU RS AD BANJA LUKA 20,835936 %
 
GARANTNI FOND RS 19,987468 %
 
FOND ZA RAZVOJ I ZAPOŠLJAVANJE REPUBLIKE SRPSKE AD 9,113952 %
 
UAB "Balkan Invest" 0,030381 %
 
UAB "Asocijuoto Turto Valdymas" 0,018788 %
 
UAB "Ūkio Banko Investicinė Grupė" 0,013492 % (Izvor: Banka Srpske)
 
 Autor: Stefan Blagić
 
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog