Vijesti

Referendum nije usmjeren protiv Bošnjaka

Bosna i Hercegovina je u svojoj osnovi pogrešno postavljena zemlja u kojoj nema bazičnog konsenzusa oko gotovo nijednog pitanja. Najbolji dokaz tome je priča o praznicima istakao je, za emisiju Telering predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Društvo u kojem konstantno tinja određena vrsta podjele ne može krupnim koracima naprijed,  istakao je Dodik, dodavši kako se to najbolje vidi iz konstantne potrebe Bošnjaka da budu jedini koji donose odluke.

Bošnjacima ne smeta, istakao je predsjednik Srpske, da zloupotrebljavaju instituciju Ustavnog suda i sa stranim sudijama osporavaju Dan Republike, ali se osjećaju kao žrtve kada Srbi odluče da se zaštite koristeći demokratska sredstva, tačnije referendum, kao najviši oblik izjašnjavanja volje jednog naroda.

- Ovo nije usmjereno protiv Bošnjaka. Ovo nije ni trebalo da dođe na dnevni red, ako je to neko stavio na dnevni red onda je to Bakir Izetbegović svojom apelacijom i dvojica sudija muslimana sa strancima koji su donijeli takvu odluku - istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Priču o referendumu ne treba minimizirati, naglašava predsjednik Srpske, dodajući da je najjača snaga onih zakona iza kojih stoji volja naroda, a iza Dana Republike, na referendumu, 25. septembra staće narod Srpske poručio je predsjednik.

Govoreći za emisiju Telering, predsjednik Srpske je istakao da je referendum o Danu Republike samo jedan u nizu, i da je on rezultat borbe Srpske da se u Bosni i Hercegovini referendum prizna kao legitimno demokratsko sredstvo, koje nikako ne smije dijeliti jedan narod. Ne smije biti podjela oko referenduma, tvrdi Dodik ističući da se zbog toga čeka stav jasan opozicije u Republici Srpskoj, kako bi se, tek kada se i oni slože, pokrenula i neka naredna referendumska pitanja.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog