Zanimljivosti

Otkriven gigantski spomenik kineskom bogu rata (FOTO)

Ogromna statua vojskovođe Gvan Jua napravljena je od bronze, visoka je 58 metara i teška 1.320 tona

Spomenik kineskom vojskovođi Gvan Juu, otkriven je u gradu Đingžou, u provinciji Hubei.Napravljen je od bronze, visok je 58 metara i težak 1.320 tona.

Muzej posvećen genaralu Juu nalazi se u podnožju spomenika i prostire se na 8.000 kvadratnih metara.

General Gvan Ju bio je kineski vojskovođa iz perioda tri kraljevstva (III vijek), kada je svojim ratnim pobjedama oborio dinastiju Han i na tron doveo dinastiju Šu Han. Ratne vještine, lojalnost i poštenje koji su ga odlikovali pretvorili su ga u predmet obožavanja, pa se u Kini slavi kao bog rata. Figurice sa njegovim likom su neizbježne u gotovo svim tradicionalnim restoranima i prodavnicama. Osim kao ratnik, slavi se i kao božanstvo bogatstva i uspeha.

Njegova djela su opisana u zbirci priča "Romansa o tri kraljevstva" iz 14. vijeka. Ta istorijska novela, u kojoj se stvarni događaji dramatizuju i prepliću sa mitologijom, jedna je od najčitanijih i najvoljenijih knjiga u cijeloj istočnoj Aziji.

Impozantna statua u Đingžou nije najveća koja slavi ovog generala. U njegovom rodnom gradu nalazi se statua visoka 61 metar, a spomenika posvećenih njemu ima i u Japanu, Vijetnamu i Tajlandu.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog