Banja Luka

Banjaluka - nevjesta sa sela

Pročitajte Fejsbuk status Banjalučanina Milorada Labusa, koji se tiče našeg grada, ili možda bolje rečeno sela, odnosno poziv na neizbjegavanje naših korijena. Status prenosimo u cjelini:

"Vidim da ovih dana više nije aktuelna crkva u Boriku, nedostatak budžeta za murale, niti kritika festivala po noći, već emisija Žikina šarenica, koja je, koliko čuh, snimana u BL. Nažalost, nisam je gledao, ali sam iščitao gomilu komentara, od kojih je najviše zamjerki što je nastupao KUD iz Piskavice i sl.

Mislim da ima mnogo ljudi iz Piskavice koji oru i kopaju, a pismeniji su od nekih profesora koji su na raznim bl forumima objavili potpuno nepismene tekstove. Mislim da bi svi trebali pretražiti kuće na selu, zatravljene, od svojih očeva, djedova ili pradjedova, ima tamo na tavanu još opanaka, pa neka prošetaju malo u čestitoj obući predaka, onda ce možda prestati veličati prazninu koju gradovi, kao ekumene nude, a shvatiti svo bogatstvo sela.

Ja nisam sa sela, ali kad odem u bilo koje selo, djeca su pismenija, vrijedna i kulturna. Pred zemom svi pozdrave, vjerno rade i jedva čekaju nedjelju da odmore. Grad im treba samo za nabavku. Smeta im buka, smog, nerad. Možda je umjesto KuD-a iz Piskavice, koji svake godine ugosti stotite folkloraša iz cijelog svijeta trebalo napraviti presjek umrlih od droge iz Vilsonove, ili dati snimak iz noćnog kluba gdje djevojčica od 20 godina radi felatio u ćošku. Ili možda predstaviti kladionice po gradu.

Banjaluka je grad došljaka. Neki su došli prije 60, neki prije 40, a neki prije 20. Zajedničko im je što se stide svog porijekla i zato im smeta i najmanje pominjanje sela. Jer kažu, čega se budala stidi, pametan se ponosi.

Koje su to vrijednosti grada danas - droga, nerad, zavidne komšije koje zovu komunalnu, zatrovana hrana po marketima, gužve na cestama, divljanje po noći do zore, kladionice pune omladine, apoteke pune svih, i drakstori koje opsjedaju studenti po čitavu noć u potrazi za brljom i jeftinim vinom. Šta ima u ovom gradu da funkcioniše, vrši svrhu, osim par altruističnih udruženja, horova i klubova.

Nema sporta, nema kulture na pravi način, nema privrede, nema empatije, nema skoro pa ništa. 

A ako je jedina referenca ljudima baš jedino ona na koju nisu mogli lično uticati -mjesto rođenja, za šta su isključivo drugi zaslužni, onda je jasno koliko im nije preostao niti jedan drugi argument, do ovaj mali ispad netrpeljivosti prema onorođenima. Tužno. Baš zbog toga se u emisiji i nema šta predstaviti. Kao ni gostima koji dođu pokazati.

Banjaluka je nista drugo do seoska nevjesta, koja je samu sebe zavila velom grada i obula štikle na najlonke i tako tumara već najmanje pet decenija, najviše prezirući nevjeste sa sela...

Autor: Milorad Labus
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog