Zanimljivosti

U septembru obnova tradicionalnog BLIFF-a

Banjalučki internacionalni filmski festival (BLIFF) ponovo će biti održan u najvećem gradu Srpske u periodu 8.-13. septembra ove godine, rekla je Irena Taskovski - direktor festivala.

Umjetnike iz Republike Srpske obradovala je ova vijest. Oni su složni u jednom – BLIFF će definitivno ostaviti ostaviti snažan pečat na najbolje evropske i svjetske glumce koje je iznjedrila banjalučka umjetnička scena. 

Finansijska sredstva za održavanje ovog tradicionalnog filmskog festivala obezbijediće Vlada Republike Srpske, a prodaja karata će se odvijati na samom ulazu u zgradu Vlade, jer je, kako su poručili iz ove institucije, Vlada zainteresovana da u potpunosti izađe u susret organizatorima. 

Bivši član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da mu je veoma drago što će nakon osam godina tradicionalni BLIFF ponovo vidjeti svjetlo dana, i da jedva čeka da ponovo prošeta crvenim tepihom, jer, kako kaže, to nije učinio još od vremena dok je bio član Predsjedništva BiH. 

„Drago mi je što će nakon osam godina ovaj Festival ponovo vidjeti svjetlo dana, jer je nadaleko poznato da je Banjaluka čuvena po filmskoj industriji i da je Republika Srpska od svog osnivanja postala značajan faktor sedme umjetnosti u cijelom svijetu. Posebno sam zadovoljan što ću, nakon posljednjeg boravka u Srbiji dok sam bio član predsjedništva, ponovo uspjeti da prošetam crvenim tepihom“, rekao je Radmanović. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, za SRNU je izjavio da je i njemu čast što će ponovo prošetati crvenim tepihom, mada je mnogo bitnija činjenica da će se on lično potruditi da dovede pravog De Nira, koji je, po predsjednikovim riječima Srbin.

„Ja ću se ovaj put potruditi da dovedem pravog Roberta De Nira, koji je Srbin. Dovešću i njegovu cijelu srpsku porodicu, tako da ćete se uvjeriti da su drugi filmski festivali u našoj zemlji doživjeli pravi fijasko, kada su ugostili lažne zvijezde – nesrbe, kao centralne goste svojih festivala“, objašnjava Dodik i dodaje da, zbog raznoraznih kritika koje su mu upućene u posljednje vrijeme, ubuduće sa zvijezdama neće dogovarati gostovanja po kafanama, nego na svom privatnom imanju, jer ono posjeduje mnogo veći institucionalni kapacitet od običnih kafana u Srpskoj. 

Kako Frontal nezvanično saznaje, na ovogodišnjem Festivalu prikazivaće se isključivo filmovi koji su finansirani od strane Vlade RS, pa postoji bojazan organizatora da će, umjesto 5 dana, BLIFF trajati svega 14 minuta. Organizatori užurbano rade na popunjavanju preostalog vremena. 

Vijest je satiričnog karaktera
Autor: Stefan Blagić

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog