Republika Srpska

Vlada Republike Srpske želi osnažiti Gacko u oblasti energetike

Vlada Republike Srpske odlučna je da i u narednom periodu ulaže u opštinu Gacko kako bi se ova lokalna zajednica brže razvijala u oblasti energetike, sektoru gdje ima najviše potencijala, poručio je u Gacku ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Kao jedan od bitnih projekata na području ove opštine Đokić je naveo izgradnju nove termoelektrane, uz koji će se razvijati i nova preduzeća i nove brojne usluge, što će biti prekretnica u životu Hercegovine.

"Zato smo potpisali dva okvirna sporazuma sa dvije kineske kompanije i uvjeren sam da ćemo sa jednom od njih ili možda u kooperaciji sa obje, zavisno od modela koji ćemo uzeti, izgraditi novu termoelektranu instalisane snage oko 300 megavata", rekao je Đokić.

Ističući da to nije predizborna priča, već projekat na kome se radi i koji mora biti realizovan, Đokić je naglasio da je Vlada Republike Srpske "tako odlučila i stavila tačku".

"Iza ovog projekta stoje institucije Republike Srpske i mi ćemo se snažno organizovati u narednim mjesecima da se počne sa pripremama /projekta/. Uvjeren sam da Republika Srpska ima potencijal da iznese ovako složen i ozbiljan projekat", rekao je Đokić, poručujući da će Gacko i dalje da bude centar koji će proizvoditi novu energiju.

On je rekao da je moguće da ovaj projekat bude završen za četiri godine, podsjećajući da je Termoelektrana Stanari izgrađena za skoro tri godine i da je činjenica da sada radi, iako su neki mislili da je to nemoguć projekat.

Đokić je naveo da se aktivno radi i na realizaciji projekta HE Dabar, naglašavajući da će aktivnosti biti još intenzivnije, kao i one na širenju i razvijanju ideje "Dubrovnik 2" i drugih hidroenergetskih projekata u Hercegovini.

"Vlast ne priča o tome šta treba, nego konkretno radi i realizuje ono što je zacrtala. To je naša politika", kaže Đokić.

 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog