Zanimljivosti

Dodik apeluje na Fijat da u Kragujevcu započne proizvodnju bijelog "Golfa 2" iz 1987.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodika zamolio je premijera Srbije Aleksandra Vučića da pita Fijat da li bi u Kragujevcu hteo da proizvodi „golf 2″ bele boje iz 1987. godine za tržište Republike Srpske, pa i cele Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u Dodikovom pismu Vučiću, proizvodnja belog „golfa 2″ u kragujevačkoj fabrici automobila imala bi dugoročne pozitivne efekte kako na ekonomskom, tako i na političkom planu.

– Potražnja za ovim proizvodom je u RS, ali i celoj BiH, veoma velika, a ponuda u oglasima sve manja. Proizvodnjom „golfa 2″ Fijat bi imao razloga da ostane u Srbiji, da ponovo uvede treću smenu, a siguran izvoz i plasman u RS i BiH, garantovao bi siguran profit – naveo je Dodik, dodajući da bi na taj način i Srbija poboljšala svoj spoljnotrgovinski položaj.

Predsednik Republike Srpske ističe da se o ovom predlogu konsultovao i sa Bakirom Izetbegovićem, predsedavajućim Predsedništva BiH. Takođe je konsultovan i Marinko Čavara, predsednik Federacije BiH.

– I jedan i drugi su podržali ovaj predlog, svesni njegovog ne samo ekonomskog, već i političkog značaja koji bi doprineo poboljšanju dobrosusedskih odnosa i ojačavanju primene Dejtonskog sporazuma – kaže Dodik.

Kako se još navodi u Dodikovom pismu, oba entiteta su spreman da i konkretnim potezima stanu iza ovog predloga.

– Cela BiH je spremna da pomogne Vladi Srbije u realizaciji ove ideje, bilo tako što će zajedničkim snagama subvencionisati proizvodnju „golfa 2″, bilo tako što će svojim građanima davati subvencije i povoljne kredite za njegovu kupovinu – istakao je Dodik.

Autor: Bane Grković

Izvor: Njuz.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog