Vijesti

PIK osudio, ali ne i zabranio referendum

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira na današnjoj sjednici osudili su najavljeno održavanje referenduma 25. septembra u Republici Srpskoj, ali ga nisu zabranili. Stavu članica PIK-a nije se priključio ambasador Ruske federacije.

Ambasadori PIK-a u saopštenju izdatom nakon sjednice podsjećaju da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

“Predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u Republici Srpskoj traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, destabilizujući je i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pažnju sa veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi. Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori PIK-a ističu da su primili znanju uvjeravanje Vlade Republike Srpske da je cilj referenduma da bude korak ka provođenju odluke Ustavnog suda BiH, međutim PIK smatra da su predsjednik Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske više puta osporavali nadležnosti pravosudnih institucija na nivou BiH, te da su takve izjave protivne Dejtonu i jednostavno su, kako kažu, neprihvatljive.

Sa saopštenjem ambasadora zemalja članica PIK-a nije se složio ambasador Ruske federacije.

“Nismo podržali samo zbog jedne stvari, ovaj tekst samo prijeti, ugrožava, osuđuje, ništa više. Mi smatramo da je trebao postojati dijalog”, poručio je nakon sjednice ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je izjavio novinarima da se na sjednici PIK-a nije pominjala upotreba Bonskih ovlašćenja.

Upravni odbor PIK-a poziva institucije BiH da ovo pitanje riješe zakonskim procedurama i konstruktivnim dijalogom.

“Upravni odbor PIK-a poziva sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu. U tom kontekstu, Upravni odbor PIK-a žali zbog korišćenja secesionističke retorike na svim stranama, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na otcjepljenje. Nećemo tolerisati bilo kakvo kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje otcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH”, stoji u saopštenju PIK-a.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira najavili su da će nastaviti da prate ovo pitanje i dalji razvoj događaja.

Izvor: BN televizija
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog