Zanimljivosti

Najimpozantniji spiralni neboderi na svijetu (FOTO)

Jedni od najatraktivnijih predstavnika savremene arhitekture su, svakako, visoki spiralni neboderi koji svojom monumentalnošću i upečatljivišću privlače pažnju.

U svijetu do sada postoji 15 "uvrnutih" nebodera, a u u skorijoj budućnosti se planira završetak izgradnje još 13. Najviši je visok 632 metra i nalazi se u Šangaju.

Zašto spadaju u najpopularnije i najinteresantnije građevine pogledajte u galeriji fotografija.


Toranj "Evolucija"

Ovaj spiralni neboder nalazi u Moskvi u Rusiji. Zadivljujuća građevina visoka je 246 metar i završena je 2015. godine. Zgradu je dizajnirao arhitekta Filip Nikandrov iz firme "Goproject".


Biser Dubaija

Hotel "Regent Emirates Pearl" nalazi se u Dubaiju. Zgrada je visoka 240 metara u kojoj ima 377 soba i 60 opremljenih apartmana. Ovu građevinu zajedno su projektovale firme TDIC i "Artlas Telecom".


Kajenski toranj u Dubaiju

Ova građevina visoka je 306 metara u njoj se nalazi 73 spratova, a zgrada je završena 2013. godine. Nalazi se na trerćem mjestu na listi CTBUH najviših spiralnih nebodera koji su završeni. Dizajnali su je dve firme "Skidmore" i"Owings & Merrill".


Kula revolucije

Poslovna zgrada "F&F Tower" poznatija pod imenom "Revolution Tower" nalazi se u Panami. Ova građevina je zasnovana na ideji rotacije u prizmu, a visoka je 243 metra i ima 52 spratova.

 

 Supernova Spira

Neboder "Supernova Spira" nalazi se u gradu Noida u Indiji. Izgradnja ove građevine počela je 2012 godine, a predviđeno je da se završi 2017. godine. Po projektu planirno je da ova zgrada bude visoka 300 metara i da ima 80 spratova.

 

 Al Madždoul toranj

Neboder "Al Majdoul Tower" nalazi se u Rajdanu u Saudijskoj Arabiji. Ovu građevinu dizajniralie su zajedno dve firme "Consolidatet Consultants Grup" i "Zeoder Partnership Architects". Zgrada je visoka 323 metra i ima 54 spratova.


 Lahta Centar

Iako nije još završen "Lahta center" je na CTBUH listi na drugom mestu najviših spiralnih nebodera. Ova građevina se nalazi u Sankt Peterburgu u Rusiji, dizajnirao je arhitekta Toni Kate u saradnji sa "Goproject-om". Po projektu je predviđeno da ovaj neboder bude visok 462 metara zbog čega će se izgradnja završiti 2018. godine.

 

 Okeanski visovi

Stambeni neboder koji se nalazi na marini u Dubajiu visok je 310 metara i ima 83 spratova. Nalazi se na drugom mestu najvećih nezavršenih spiralnih nebodera. Visoku spiralnu građevinu dizajnirao je američki arhitekta Endrju Bromberg.


 Šangajska kula

Zgrada "Shanghai Tower" nalazi se u Šangaju u Kini. Na drugom mestu CTBUH liste najviših spiralnih nebodera posle "Burdž Khalife" u Dubaiu. Spirala dostiže visinu od 632 metra, a izgradnja je završena 2015 godine.


 Dijamanski toranj

"Daimond Tower" nalazi se u Saudijskoj Arabiji. Završetak izgradnje ove stambene zgrade je predviđen je za 2017. godinu. Planirano je da visina građevine dostigne 432 metra i predviđeno je da ima 93 sprata.

 

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog