Republika Srpska

Puštena u rad TE Stanari

U Stanarima je danas svečano puštena u rad novoizgrađena Termoelektrana Stanari u koju je uloženo 550 miliona evra.

Termoelektranu su pustili u rad predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik grupacije EFT Vuk Hamović, predsjednik kompanije Dongfang elektrik korporejšn Zo Lei, ambasadorka Kine u BiH Čen Bo i zamjenik šefa Misije Velike Britanije u BiH Metju Loson.

Oni su, nakon presijecanja vrpce, obišli Termoelektranu i zasadili prve mladice u Parku prijateljstva.

Otvaranju su prisustvovali i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić, te druge ugledne ličnosti.

Predsjednik Srpske je istakao da je ovo jedan od najvećih energetskih regionalnih projekata i pojedinačnih projekata u BiH.

- Iako su pojedini tvrdili da se Republika Srpska ne razvija dokazali smo otvaranjem TE Stanari i autoputa da Srpska ide krupnim koracima naprijed - rekao je Dodik i dodao da je Vlada Republike Srpske pružila maksimalnu pomoć u realizaciji ovog projekta, kroz obezbjeđivanje svih potrebnih ekoloških i drugih dozvola prilikom izgradnje Termoelektrane.

Istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih energetskih projekata u posljednjoj deceniji i da će on značajno uticati na energetsku stabilnost Srpske i BiH.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović je rekla da je TE Stanari veliki proizvođač električne energije.

- Upravo zato što je sada TE na električnoj mreži, predviđa se povećanje proizvodnje električne energije za 28 odsto u odnosu na prethodni period. To automatski znači povećan izvoz i sve drugo što povećan izvoz i proizvodnja vuku za sobom -  rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik grupacije EFT Vuk Hamović je rekao da je projekat završen prije planiranog roka i demantovao pojedine tvrdnje da TE Stanari neće raditi u skladu sa ekološkim principima. Ponovio je da je njen rad usklađen sa propisima Republike Srpske iz oblasti zaštite životne sredine i da se u potpunosti pridržava direktive EU za postrojenja sa velikim ložištima 2001/80/EC.

Ambasadorka Kine u BiH Čen Bo istakla je da je TE Stanari prva termoelktrana u Evropi koju je Kina samostalno projektovala.

- Termoelekrana je projektovana sa svim ekološkim standardima i kao takva izdvaja se kao jedna od najboljih u EU - rekla je Bo i dodala da ovo nije posljednji projekat sa BiH i u najavila je nove projekte u bliskoj budućnosti.

Zamjenik šefa Misije Velike Britanije u BiH Metju Loson rekao je da izgradnja TE Stanari pokazuje da je Republika Srpska i BiH otvorena za biznis i nove investicije.

- Uz svestranu podršku Republike Srpske i radnika, uspjeli smo za 43 mjeseca da pustimo u rad TE Stanari. Potpisali smo više od hiljadu ugovora za rad. Svjedoci smo razvoja vaše zemlje - rekao je predsjednik kompanije Dongfang elektrik korporejšn, Zo Lei.

Ova elektrana godišnje će proizvoditi 2 miliona megavata električne energije a njen pogon projektovan je na bazi potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za rad narednih 40 godina.

Termoelektrana Stanari u potpunosti je usklađena sa ekološkim propisima Republike Srpske i s direktivom Evropske unije.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog